Zomernieuwsbrief 22 juli 2022

Van de voorzitter - De nationale prestatieafspraken

"We moeten veel leveren, we moeten veel doen. Maar laten we aan de slag gaan." Dat zegt VTW-voorzitter Guido van Woerkom over de uitwerking van de Nationale prestatieafspraken in zijn periodieke videocolumn. Hij roept toezichthouders op om samen met de bestuurder en de corporatie in de regio het maximale te doen om de prestatieafspraken te realiseren.

Lees verder

Zomersluiting VTW Bureau

Van 22 tot en met 29 juli en van 8 augustus tot 12 augustus is het VTW Bureau minder goed bereikbaar. Van 1 tot en met 5 augustus is het VTW Bureau gesloten. Hieronder een overzicht van de bereikbaarheid gedurende de zomermaanden.

Lees verder

Reactie VTW op internetconsultatie Hervorming huurtoeslag / normhuren

Het kabinet heeft een concept wetsvoorstel 'Hervorming huurtoeslag' opengesteld voor internetconsultatie. Het voorstel komt voort uit een afspraak in het coalitieakkoord om op termijn het toeslagensysteem af te schaffen. In dit wetsvoorstel wordt huur voortaan niet meer vastgesteld op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur van € 520. De VTW is zeer kritisch op dit voornemen en vraagt de minister dit wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

Lees verder

Hoge Raad: Bruto verhuurderheffing volledig aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting

De Hoge Raad heeft op 8 juli 2022 geoordeeld dat de bruto verhuurderheffing aftrekbaar is voor de vennootschapsbelasting. Een corporatie was in cassatie gegaan bij het hoogste rechtscollege van Nederland, nadat de rechtbank en het Hof de corporatie ongelijk hadden gegeven. De corporatie was namelijk van mening dat de RVV-heffingsvermindering in verband met transformatie gezien moest worden als een investeringssubsidie en niet als een vermindering van de bruto verhuurderheffing. De Hoge Raad is het met de corporatie eens.

Lees verder

VTW Academie: Opleidingsagenda VTW Academie september en oktober

Vanaf september biedt de VTW Academie weer volop masterclasses en leergangen aan voor u als commissaris. Zowel branchespecifieke thema’s, als thema’s die voor toezichthouden in het algemeen gelden, staan centraal. De volgende masterclasses staan in september en oktober geprogrammeerd en hebben nog enkele deelnemersplaatsen beschikbaar. Meer informatie over de specifieke masterclass is te vinden op de website van de VTW Academie.

Lees verder

Aedes: "Na jarenlange afname nemen huurachterstanden bij woningcorporaties toe"

Het aantal huurders bij woningcorporaties met een huurachterstand nam vorig jaar weer af. Ook de al jaren durende daling van het aantal huisuitzettingen zette door. Daarentegen signaleren corporaties de eerste maanden van 2022 een toename van huurachterstanden, niet onverwacht gezien de economische ontwikkelingen. Deze laatste uitkomst uit de jaarlijkse enquête van Aedes onder corporaties is reden tot zorg.

Lees verder

Om te lezen... verdiepende boeken

Op zoek naar stimulerend leesvoer tijdens de zomervakantie? En een beetje uitgekeken op thrillers met sombere Scandinavische speurders; op epische romantiek over twee tegenpolen die elkaar in een zonovergoten Zuid-Europese stad ondanks alle obstakels uiteindelijk toch vinden (of juist niet); of op complexe relaties en intriges in een broeierige atmosfeer in de betere buitenwijken? Dan heeft de VTW een aantal verdiepende tips voor u.

Lees verder

Om te luisteren.... inspirerende podcasts

Met meer dan 25 afleveringen is de VTW Podcast inmiddels een begrip geworden. Vaak over actuele ontwikkelingen in de volkshuisvesting, soms ook verdiepend op specifieke onderwerpen. We hebben een aantal highlights voor u op een rij gezet, voor tijdens een wandeling, een autorit of gewoon zomaar tussendoor. 

Lees verder

Om (nog eens) te lezen... interessante interviews over onderwerpen die voor u als toezichthouder van belang zijn

Elke twee weken staat in de VTW Nieuwsbrief een interview over een inhoudelijk onderwerp waar u in uw werk als toezichthouder mee te maken krijgt. In deze zomernieuwsbrief hebben we deze voor u gebundeld, zodat u deze (nog eens) kunt lezen aan de rand van het zwembad of een schaduwrijk plekje. 

Lees verder

Recensenten gezocht!

De VTW is op zoek naar leden die een recensie willen schrijven over één van de volgende boeken: 'Een klein land met verre uithoeken' van Floor Milikowski; 'Meer wel', samengesteld door Mickey Huibregtsen; 'Boardroom dynamics INSIDE-OUT' van Karin Broekhuizen en Ronald Leushuis; 'Politiek sensitief aan de slag' van Michiel de Visser; en 'Het einde van BV Nederland' van Kim Putters.

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 18 juli 2022: Digitale inkomenstoets voor corporaties; en internetconsultaties over normhuren en huurverlaging 2024 geopend

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: De Tweede Kamer is al met reces, maar helemaal stil is het (nog) niet. Minister De Jonge laat weten dat hij een wetsvoorstel in voorbereiding heeft over de digitale inkomenstoets voor corporaties. Ook staan er twee internetconsultaties open over belangrijke onderwerpen: een stelsel van normhuren en een huurverlaging in 2024; Kamerlid Peter de Groot (VVD) klimt in de pen met Kamervragen over statushouders in Utrecht en over flexwoningen.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 6 vacatures bij 5 corporaties online: bij Vechthorst, Reggewoon, Wonen Midden-Delfland, Triada en Woningstichting Putten. 

Lees verder

Volgende VTW Nieuwsbrief verschijnt op 19 augustus a.s.

In verband met de zomervakantie verschijnt de volgende VTW Nieuwsbrief op vrijdag 19 augustus 2022.

Lees verder