Leerdoelen
Leeropbrengsten
- Je weet wat er speelt binnen duurzame gebiedsontwikkeling. Niet alleen op beleidsniveau, maar ook bij bewoners en andere partijen;
- Vanuit jouw praktijkachtergrond weet je welke duurzaamheidsmaatregelen voor jou van toepassing zijn;
- Een helikopterview. Je weet wat er leeft bij betrokken partijen. Zo kun je kansen herkennen (en benutten!);
- Je krijgt inzicht in de financiering en juridische borging. Hiermee weet je jouw effectiviteit te verhogen tijdens de realisatie van een duurzaam gebiedsontwikkelingsproject;
- Je leert integraal werken. Zo zie je de verbinding tussen klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame mobiliteit en circulariteit in het traditionele gebiedsontwikkelingsproces;
- Je leert het projectmanagement van duurzame projecten organiseren;
- Je ontwikkelt skills om draagvlak te vergroten en om te gaan met weerstand.
Competenties
- Bestuurlijk inzicht
- Maatschappelijke (omgevings)sensitiviteit en verantwoordelijkheid
- Visie
Kennisgebieden
- Corporatiebranche
- Financieel toezicht
- Projectontwikkeling en vastgoedtransacties
- Strategieontwikkeling
- Duurzame gebiedsontwikkeling
Docenten/Sprekers
Wouter van den Wildenberg - Fakton Energy
Antal Hartman- Antea Group
Robert Boshouwers - RebelGroup
Tim Burmanje - Rijkswaterstaat
Fanauw Hoppe - Flux Partners
Pedro Mol - Sweco
Jim Teunizen - Alba Concepts
Bart Oomens - StadsKwadraat
Omschrijving bijeenkomst
Duurzame gebiedsontwikkeling is niet meer weg te denken. De puzzel wordt alleen steeds lastiger. Betaalbaarheid van woningen, de stijgende energieprijzen, inflatie, klimaat- en stifstofvraagstukken, duurzaamheidsambities met minder budget. In deze vijfdaagse opleiding worden de thema's duurzame mobiliteit, circulaire gebiedsontwikkeling (en het realiseren daarvan), klimaatadaptatie en energietransitie behandeld. We gaan in op huidige ontwikkelingen, bespreken en behandelen businesscases en maken opdrachten. Je leert tevens (nog beter) samenwerken, een onderwerp dat bij duurzame gebiedsontwikkeling ontzettend belangrijk is.
Programma
Volg de hele cursus of stel je eigen programma samen uit onderstaande masterclasses.
- Energietransitie: financiële en praktische toepassing - Dinsdag 26 september 2023
De overgang van de bestaande voorraad naar duurzame energie is meestal opgenomen in beleidsstukken van gemeenten. Momenteel is het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES) voor de bestaande voorraad bij gemeenten het meest urgent. Echter ontbreekt het vaak nog aan een duidelijk en realistisch uitvoeringsplan voor medewerkers: Wat zijn technische instrumenten? Hoe dek je de kosten? En hoe krijg je de bewoners mee? Tijdens deze masterclass krijg je concrete handvatten aangereikt om beleid naar de praktijk te vertalen op zowel financieel, organisatorisch als juridisch vlak.
Klimaatadaptatie: implementeren van duurzaamheidsmaatregelen - Dinsdag 10 oktober 2023
Deze masterclass geeft duidelijk inzicht in welke maatregelen er zijn om gebieden te beschermen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld als het gaat om hitte, droogte en wateroverlast. Je leert deze maatregelen in kaart te brengen en vervolgens de best passende strategie voor het gebied te kiezen. Dit geldt zowel op landelijk als ook op stedelijk niveau. Naast het financiële plaatje leer je niet alleen hoe je de aanbesteding met externe partijen organiseert, maar ook hoe je dit vervolgens publiekrechtelijk regelt.
- Circulaire gebiedsontwikkeling: consequenties grond- en opstalexploitatie - Dinsdag 7 november 2023
In plaats van op de gangbare traditionele manier, leer je tijdens deze masterclass op een circulaire wijze projecten aan te vliegen. Hoe maak je circulariteit meetbaar? Hoe verwerk je circulariteit in de gebieds- en vastgoedexploitatie? Met welke partijen ga je de samenwerking aan? We bespreken het standaardiseren en inpassen van gestandaardiseerde coalitieafspraken over het 'Nieuwe Normaal' in contracten. Na het volgen van deze masterclass ben je helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook kun je deze inzichten vertalen naar concrete doelstellingen.
- Duurzame mobiliteit: gevolgen voor gebiedsontwikkeling - Dinsdag 21 november 2023
Hoe kan duurzame mobiliteit de waarde in een gebied verhogen? Dit en nog veel meer onderwerpen staan centraal in deze masterclass. Je leert met welke vormen je de mobiliteit in een gebied kan versterken. Je weet wat deelmobiliteit, lagere parkeernormen, mobility-hubs en last-mile concepten inhouden. Je ziet vervolgens per strategie kansen en bedreigingen. Op basis van technische afwegingen, financiële effecten en juridische mogelijkheden kan je onderbouwen welke strategie het best past in de praktijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met woningdichtheid, efficiënt ruimtegebruik, kosten en opbrengsten van de gebiedsexploitatie en kostenverhaal?
Projectleiding, opdrachtgeverschap & aanbesteding - Dinsdag 12 december 2023
Een duurzaam gebiedsontwikkelingsproject vereist een diversiteit in de manier van werken: integraal, participatief en toekomstbestendig. Na deze masterclass heb je je projectmanagement skills vergroot, weet je welke en vooral ook hoe je stakeholders bij jouw project moet betrekken om de duurzame gebiedsontwikkeling in goede banen te leiden. Verder krijg je inzicht in de juridische mogelijkheden om met deze partijen een samenwerking aan te gaan. Je leert meer over de verschillende belangen, wie waar verantwoordelijk voor is en hoe je draagvlak kan vergroten. Ook leer je hoe om te gaan met weerstand van ondernemers en burgers. Tenslotte wordt dieper ingegaan op inkadering publiek- en privaatrechtelijk en werken we aan een praktijkcasus.