Commissie Beloningscode voor bestuurders ingesteld

26-01-2010 07:05

De VTW en Hèt Directeurencontact hebben op 14 januari 2010 de Commissie Modelregeling arbeidsvoorwaarden voor bestuurders van woningcorporaties (Commissie Beloningscode) ingesteld, onder voorzitterschap van Anton Westerlaken. De VTW en Hèt Directeurencontact hebben Minister Van der Laan hierover per brief geïnformeerd.

Opdracht commissie
De commissie heeft de opdracht meegekregen de Adviesregeling Arbeidsvoorwaarden Statutair Directeur Woningcorporaties (Adviesregeling Izeboud) om te vormen tot een beloningscode voor bestuurders in woningcorporaties, die door de minister algemeen verbindend kan worden verklaard. Deze beloningscode moet eenvoudig, beter toepasbaar en transparant zijn. Een beloningscode op basis waarvan de werkgever, de Raad van Commissarissen een gepaste en maatschappelijk aanvaardbare honorering voor de bestuurder(s) kan vaststellen. Met deze nieuwe beloningscode moet het mogelijk blijven om kwalitatief goede bestuurders voor corporaties als maatschappelijke ondernemingen aan te kunnen trekken. De commissie heeft onder andere de vraag meegekregen om te toetsen of de beloningscode past bij een maatschappelijke onderneming en vergelijkbaar is met beloningscodes van andere maatschappelijke sectoren, zoals bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs.

Besluitvorming voor zomer 2010
Het streven is dat de commissie eind april 2010 een concept-voorstel gereed heeft. Vervolgens zal het voorstel in mei/juni ter goedkeuring en ter vaststelling aan de leden van de VTW en de leden van Hèt Directeurencontact worden voorgelegd.
Daarna kan de nieuwe beloningscode worden opgenomen in de Governance Code Woningcorporaties en de Aedescode en algemeen verbindend worden verklaard via de daarvoor bestemde (wettelijke) procedures.

Samenstelling commissie
De Commissie Beloningscode bestaat, naast onafhankelijk voorzitter Anton Westerlaken, uit drie bestuurders die namens Hèt Directeurencontact in de commissie zitting hebben en drie toezichthouders die dit namens de VTW doen. Namens Hèt Directeurencontact zijn dit: Lambert W. Greven, Johan Klinkenberg en Jan Bouwman. Namens de VTW zijn dit: Anja van Gorsel, Lorentz Kirchner en Reinoud Rijntjes.

Samenstelling Klankbordcommissie VTW
De VTW-commissie die de ontwikkelingen binnen de commissie Beloningscode volgt en indien gewenst tussentijds van commentaar voorziet bestaat uit de volgende leden: Heino van Essen, Marius Frank, Jacques Gerards, Constant Korthout, F. J. de Wuffel.

Downloads:


Veel gezocht