Nieuwsbrief 8 april 2022

‘Digitalisering en digitale transformatie vaak nog ongrijpbaar’ - interview met Boban Vukicevic, lid VTW-werkgroep over uitkomsten enquête digitalisering onder leden

Digitalisering en digitale transformatie maken steeds vaker onderdeel uit van de strategie van corporaties. Uit een enquête onder de VTW-leden blijkt echter ook dat bestuur en toezicht vaak geen gemeenschappelijke definitie voor beide begrippen hebben. ‘Alle corporaties zijn dagelijks bezig met digitalisering, maar het lijkt voor velen nog steeds ongrijpbaar,’ stelt Boban Vukicevic, lid van de VTW-werkgroep IT en digitalisering.

Lees verder

Uitkomsten ledenenquête digitalisering: verbetering nodig, actie van de VTW gevraagd

De kennis en kunde van commissarissen van corporaties over digitalisering en digitale transformatie kan nog veel beter. Commissarissen van corporaties geven duidelijk aan dat er nog meer moet gebeuren op het gebied van het ontwikkelen en delen van kennis over digitalisering en digitale transformatie. Dit is een duidelijk signaal aan de VTW.

Lees verder

RTL Nieuws: Woningcorporaties gehackt, ID-bewijzen en bankgegevens op straat

Vorige week werd bekend dat er een drietal woningcorporaties last zouden hebben van een "cyberaanval". Inmiddels zijn in totaal 8 corporaties getroffen door de aanval. De woningcorporaties zijn niet direct zelf getroffen, maar via een ICT-leverancier die zij allemaal gebruiken.

Lees verder

VTW Academie: Het samenspel tussen commissarissen en bestuurder

De laatste jaren is het samenspel tussen commissarissen en bestuurders meer en meer complex geworden. Steeds vaker wordt u als commissaris al in een vroeg stadium van bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw beleid of grote projecten betrokken, wat invloed heeft op de communicatie. Daarnaast neemt de raad van commissarissen ook nog eens verschillende rollen in: die van beoordelaar (die ook bestuursbesluiten kan afkeuren), werkgever, sparringpartner en netwerker. Op welke manier kunt u dit samenspel nu goed invullen, rekening houdende met deze dynamiek?

Lees verder

‘Is de bestuurder de juiste persoon op het juiste moment?’ - Praktijkvoorbeeld werkgeversrol RvC nr. 5: Zorg voor de individuele bestuurder

De werkgeversrol van de RvC verdient aandacht. In de praktijk lopen bestuur en toezicht tegen dilemma’s aan. Een VTW-werkgroep heeft zich over praktijkvoorbeelden gebogen om meer inzicht te krijgen in die dilemma’s en de geleerde lessen op een rij te zetten. Elke twee weken publiceren we een casus die aansluit op één van de vijf aandachtsgebieden zoals benoemd in de handreiking De smalle en brede werkgeversrol van de commissaris, dit keer: zorg voor de bestuurder. Wat kan de RvC doen als een lang zittende bestuurder niet in staat is om de opgaven van zijn of haar corporatie te realiseren?

Lees verder

Actueel: vacatures in RvC

Op dit moment hebben we 9 vacatures bij 7 corporaties online: bij Woonstichting Barneveld, Woningstichting Vecht en Omstreken, Woonpalet, WOONBEDRIJF, Vechtdal Wonen, Heuvelrug Wonen en Ons Huis. 

Lees verder

Politiek Nieuwsoverzicht 4 april 2022: Minister De Jonge optimistisch over perspectief Vestia-corporaties

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: minister optimistisch over perspectief Vestia, debat koopkracht en energieprijzen en campagne energiebesparing en Nationaal Isolatieprogramma.

Lees verder