Nieuwsbrief 15 oktober 2021

‘Maak plannen voor onze (toekomstige) huurders’ - online VTW ledencongres over Opgaven en middelen

De verhuurderheffing gaat voor een deel van tafel, maar de opgaven voor de corporatiesector zijn onverminderd groot. VTW-voorzitter Guido van Woerkom deed een oproep om plannen te maken die goed zijn voor de (toekomstige) huurders. ‘Het tekort voor de sector is nog steeds ongekend, maar kijk naar wat er wél kan.’

Lees verder

VTW Ledencongres 'Opgaven en middelen' gemist? Kijk het terug op ons YouTube kanaal

Kon u het VTW Ledencongres over Opgaven en middelen van 8 oktober 2021 niet live volgen? Kijk het dan terug via ons YouTube kanaal. 

Lees verder

Status modelstatuten Aedes en VTW (update)

Zoals u ongetwijfeld weet, treedt op 1 januari a.s. de wijziging van de Woningwet 2015 in werking. Aedes en de VTW hebben in de eerste helft van 2021 gewerkt aan een update van de modelstatuten van de corporatie en de modelreglementen van de RvC. 

Lees verder

VTW Academie: Eerstvolgende masterclasses in november en december

De volgende reeks masterclasses gaat binnenkort van start en er zijn nog enkele deelnemersplaatsen beschikbaar. Meer informatie over de specifieke masterclass is te vinden via de links hieronder. Op de website van de VTW Academie indt u overigens ook het volledige programma van het najaar van 2021. 

Lees verder

Toezicht in de praktijk: de rol van de RvC - casus 10: Een goede commissaris… maar niet herbenoembaar

Bij een aantal corporaties heeft de ondernemingsraad het recht een commissaris voor te dragen. Bij grote ondernemingen die onder de Wet op de Structuurvennootschappen vallen is dat verplicht; de Woningwet kent die verplichting niet, maar het staat elke rechtspersoon vrij dat in de statuten op te nemen.

Lees verder

De ontwikkeling van het commissariaat bij woningcorporaties: een volgende stap in ethiek en integriteit

Grant Thornton en Board in Balance nodigen u uit voor een webinar over het functioneren van het commissariaat (rvc/rvt). We delen de inzichten uit de 13e editie van het Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek (2020-2021), met focus op commissarissen bij woningcorporaties. We gaan in op het aspect ethiek en integriteit. Waarom vindt de woningcorporatie het als enige benchmark in het onderzoek wenselijk dat de integriteit van de rvc jaarlijks wordt onderzocht of verklaard?

Lees verder

Regiobijeenkomst NVTZ in Limburg op 4 november a.s. over strategische samenwerking: ook voor VTW leden

Op 4 november a.s. organiseert onze zustervereniging NVTZ een bijeenkomst voor toezichthouders in de zorg over strategische samenwerking en allianties. Wij brengen deze bijeenkomst graag onder de aandacht, specifiek voor VTW-leden in Limburg, omdat ook VTW-leden aan deze bijeenkomst kunnen deelnemen.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 7 vacatures bij 4 corporaties online. Daarnaast zoeken we twee leden die lid willen worden van de Financiële commissie van de VTW.

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 11 oktober 2021: verhuurderheffing, Programma Aardgasvrije Wijken, energierekening

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: de verlaging van de verhuurderheffing is vastgelegd, de tegenprestatie nog niet. De bevriezing van de WOZ in de verhuurderheffing werd afgelopen week nipt verworpen. Programma Aardgasvrije Wijken in zwaar weer en kabinet wil energierekening compenseren.

Lees verder