Nieuwsbrief 28 mei 2021

Bereikbaarheid VTW Bureau

Vanwege technische problemen is het algemene nummer van de VTW op dit moment moeilijk bereikbaar. Voor vragen en informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met één van de medewerkers van het VTW Bureau. De telefoonnummers staan hieronder.

Lees verder

‘Gemeenten en corporaties hebben elkaar nodig’ - interview met Albert Vermuë, beleidsdirecteur leefomgeving VNG, over maatschappelijke opgaven en financiering

Gemeenten en corporaties hebben elkaar nodig om maatschappelijke opgaven, zoals voldoende betaalbare huurwoningen, verduurzaming en leefbare wijken, aan te pakken. Bovendien hebben zij een gemeenschappelijk belang: het nieuwe kabinet moet meer financiële ruimte bieden. Dat stelt Albert Vermuë, beleidsdirecteur leefomgeving van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Lees verder

Guido van Woerkom over ontwikkeling intern toezicht in de Aedes podcast

VTW voorzitter Guido van Woerkom was onlangs te gast in de Aedes podcast reeks "Meer dan een huis." Onderwerp van gesprek was de ontwikkeling van het intern en extern toezicht sinds de invoering van de Woningwet 2015.

Lees verder

Dicht de kloof! - Oproep van burgemeesters en maatschappelijke organisaties aan Tweede Kamer en het kabinet

Help gemeenten en maatschappelijke partijen om de kloof te dichten tussen de mensen die vooruit gaan en die achterop raken. Dat is in een notendop de oproep ‘’Dicht de Kloof!’’ die burgemeester Halsema (Amsterdam), burgemeester Aboutaleb (Rotterdam), burgemeester Buma (Leeuwarden), burgemeester Hamming (Zaanstad), burgemeester Weterings (Tilburg), burgemeester Schuiling (Groningen) en burgemeester Van Zanen (Den Haag) namens 15 burgemeesters en verschillende maatschappelijke partners op 26 mei 2021 deden aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.

Lees verder

Nieuwe podcast: Wikken en wegen met Gerard Erents en Koos Parie

In de podcast serie 'Wikken en wegen' gaan we met VTW leden in gesprek over de uitdagingen en dilemma's waar toezichthouders in de praktijk mee te maken hebben. In deze tweede aflevering staat 'Goed toezichthouden' centraal. Te gast zijn VTW-leden Gerard Erents en Koos Parie.

Lees verder

VTW Academie: Wat komt er kijken bij goede ondersteuning van de Raad van Commissarissen?

Speciaal voor inhoudelijke ondersteuners van Raden van Commissarissen organiseert de VTW Academie, in samenwerking met Aedes, op 15 juni de ééndaagse masterclass ‘Goed toezicht verdient goede ondersteuning’. Deze masterclass gaat dieper in op welke ondersteuning de RvC nu en in de toekomst nodig heeft om effectief te kunnen opereren.

Lees verder

Aedes: laat woningcorporaties hun werk doen!

11 miljard hebben woningcorporaties al afgedragen aan de verhuurderheffing. Wat hadden ze met dat geld ook kunnen doen voor de Nederlandse woningzoekenden en huurders? Aedes wil dat graag onderstrepen met de actie 'Laat woningcorporaties hun werk doen!'

Lees verder

Praktijkvoorbeeld Energietransitie: Leen van Dijke over de Stroomversnelling (video)

In deze video vertelt Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling, over hoe je in de lokale setting mooie projecten kunt realiseren op het gebied van verduurzaming. 

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 7 vacatures bij 7 corporaties online:

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 25 mei 2021: Forse kritiek Rekenkamer op Programma Aardgasvrije Wijken; en o.a. bevolkingsdaling; wooncoöperatie; woonzorgakkoord; en het WSW

Deze week in het politieke nieuwsoverzicht: forse kritiek van de Algemene Rekenkamer op het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW); grote opgave bevolkingsdaling; geen wooncoöperatie in Tweebosbuurt; GroenLinks wil Woonzorgakkoord; vragen VVD over risicokapitaal WSW; en inspraak huurders bij verkoop sociale huurwoningen. 

Lees verder

Online ledenbijeenkomst Fiscale beheersing en horizontaal fiscaal toezicht op 2 juli a.s.

Op vrijdag 2 juli a.s. organiseert de VTW een online ledenbijeenkomst van 10.00-11.30 uur over de toekomstige fiscale beheersing en het doorontwikkeld horizontaal toezicht voor Woningcorporaties. Aansluitend is vanaf 11.30 uur gelegenheid vragen te stellen over het besluit van de staatssecretaris van Financiën over de btw-positie van commissarissen.

Lees verder