Nieuwsbrief 21 augustus 2020

‘Corporaties hebben extra geld nodig voor energietransitie’ - Ed Nijpels te gast tijdens (online) VTW Ledencongres op 9 oktober

Corporaties hebben extra geld nodig om hun 2,4 miljoen woningen van het aardgas te halen. De politiek moet daarvoor geld op tafel leggen. Dat stelt Ed Nijpels, bewaker van de uitvoering van het Klimaatakkoord. Hij is te gast als spreker tijdens het online congres van de VTW over Toezicht op de energietransitie op 9 oktober.

Lees verder

Reminder: VTW Ledencongres "Toezicht op energietransitie" 9 oktober a.s. (online)

Zoals u heeft kunnen lezen in het interview met Ed Nijpels verderop in deze nieuwsbrief, staat het VTW ledencongres op 9 oktober a.s. in het teken van de energietransitie. 

Lees verder

Vacature in het VTW bestuur

Onlangs heeft bestuurslid Koen Westhoff gemeld zijn lidmaatschap van het bestuur te moeten neerleggen. Hij heeft een functie aanvaard binnen de volkshuisvesting die onverenigbaar is met zijn toezichthoudende functies. Het bestuur en het bureau van de VTW feliciteren Koen van harte met deze carrièrestap. 

Lees verder

Agenda en handreikingen VTW 2e helft 2020

In de tweede helft van 2020 gaat de VTW door met het organiseren van activiteiten en het uitgeven van handreikingen die u kunnen ondersteunen in uw werk als toezichthouder.

Lees verder

'RvC’s en de Aw zijn op goede weg’ - onderzoeker Julia Prömpeler (RUG) over relatie intern en extern toezicht

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) en RvC’s van corporaties zijn op de goede weg, maar er is nog ruimte om het toezicht in de sector te verbeteren. Dat stelt Julia Prömpeler van de Rijksuniversiteit van Groningen over het onderzoek naar de relatie tussen interne en externe toezichthouders en bestuurders in de sector.

Lees verder

Toezicht in de praktijk: governance in de volkshuisvesting - Casus 9: Permanente educatie voor de RvC... last of lust?

Bij corporatie Woonsmart wordt bij de jaarlijkse zelfevaluatie het opleidingsplan en de gevolgde opleidingen van de commissarissen besproken. Door twee fusies is de RvC pas kort in de huidige samenstelling actief en een echt team is het nog niet.

Lees verder

VTW Academie: Goed toezicht verdient goede ondersteuning

Op maandag 21 september organiseert de VTW Academie, in samenwerking met Aedes, de ééndaagse sessie ‘Goed toezicht verdient goede ondersteuning’. Deze masterclass is speciaal voor inhoudelijke ondersteuners van Raden van Commissarissen en gaat dieper in op welke ondersteuning de RvC nu en in de toekomst nodig heeft om effectief te kunnen opereren.

Lees verder

VTW Academie: agenda masterclasses

De volgende masterclasses gaan binnenkort van start en hebben nog enkele deelnemersplaatsen beschikbaar. Meer informatie over de specifieke opleiding is te vinden op de website van de VTW Academie. Daar vindt u bovendien ook het volledige najaarsprogramma.  

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op de website van de VTW staan momenteel zes vacatures open bij drie corporaties: Beter Wonen, Welwonen en Woonkwartier. 

Lees verder

Accountant.nl: Woningwet bedelft corporaties onder regels

Woningcorporaties zuchten onder de forse administratieve lastendruk en ook voor accountants is de controle veel werk. Van sommige regels wordt het nut ernstig betwijfeld. Dat schrijft Lieuwe Koopmans op de website van Accountant.nl.

Lees verder

Filosofische Najaarsreeks 2020 gaat weer van start

De Filosofische Najaarsreeks gaat ook dit jaar zeker weer van start! Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Inschrijven voor losse trainingen is ook mogelijk (10 PE punten per training). 

Lees verder