Vragen over de visitatie voor de kleinste corporaties

27-10-2011 11:52

Visitatie is voor de allerkleinste corporaties nog steeds een relatief grote belasting. Daarom is er vanaf 1 oktober 2011 een aangepaste visitatiemethodiek beschikbaar voor corporaties met minder dan 500 verhuureenheden. Waarom is dat en hoe gaat dat in zijn werk?

Waarom is er ook nog een methodiek nodig voor corporaties met minder dan 500 verhuureenheden?
Er was al een aparte methode voor corporaties met minder dan 1.000 verhuureenheden. Maar deze vormt nog steeds voor de allerkleinste corporaties een relatief grote belasting. Het is relatief nog steeds duur en vergt veel van de vaak kleine organisatie. Dit was een van de conclusies van het onderzoek naar de visitatiepraktijk van de commissie-Anderiesen begin 2011 in opdracht van het Aedes-bestuur.

Omdat visitatie ook voor de allerkleinste corporaties noodzakelijk en zinvol is, heeft de Stichting Visitatie Woningcorporaties de methodiek voor deze groep nu aangepast. Visitatie wordt in toenemende mate, zowel binnen als buiten de branche, gezien als het middel bij uitstek voor corporaties om zich naar hun lokale omgeving te verantwoorden. Daarnaast levert visitatie tal van verbeterpunten op voor de corporatie.

Zijn de kleine corporaties zelf betrokken bij de ontwikkeling van de methodiek?
Ja. Naast gegevens voor het onderzoek van de commissie-Anderiesen hebben zij ook informatie aangeleverd in de ontwikkeling van de methode. Zij hebben de voor henzelf belangrijkste aandachtspunten en wensen kenbaar gemaakt aan de Stichting Visitatie Woningcorporaties.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
De eisen voor de fundering van de beoordeling zijn minder strak vergeleken met de methodiek voor corporaties met minder dan 1.000 verhuureenheden. Daarnaast is de omvang van de rapportage veel kleiner. Het hoofdrapport kan beperkt blijven tot ongeveer vijf pagina’s en een bijlage.

Blijft vergelijking met de grotere corporaties mogelijk?
Ja. Het uitgangspunt voor deze methodiek blijft nog steeds de reguliere Methodiek 4.0 met de oordelen over de vijf verschillende perspectieven. Hierdoor zijn de visitatieresultaten te vergelijken met die van alle corporaties ongeacht de grootte. Bij deze visitaties moeten twee visitatoren betrokken blijven om te borgen dat het oordeel zorgvuldig tot stand komt en een mogelijke afwijking in de beoordeling achterwege blijft.

Wat kost deze aangepaste visitatie?
Deze visitatie vergt minder tijd. Daardoor is ze ook veel goedkoper. De kosten voor het visiterend bureau zijn daardoor maximaal 5.000 euro exclusief btw. De Stichting Visitatie heeft de bijdrage per visitatie die zij aan de kleine corporaties vraagt ook herzien. De bijdrage voor de allerkleinste corporaties is daardoor verlaagd van 1.500 euro naar 500 euro. In totaal betalen de kleinste corporaties dus 5.500 euro aan hun visitatie.

Wanneer moeten de kleinste corporaties klaar zijn met hun visitatie?
Het tijdstip van oplevering van deze visitatiemethode is later dan voorzien. Daarom heeft het Aedes-bestuur besloten om de deadline voor de kleine corporaties te verschuiven van 31 december 2011 naar 31 maart 2012. Aedes heeft deze groep corporaties hierover per brief geïnformeerd.

Corporaties kunnen met specifieke vragen terecht bij Aedes m.vanrosmalen@aedes.nl of de Stichting Visitatie Woningcorporaties, (030) 7210780 of info@visitaties.nl.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht