RvC moet belangrijke rol spelen bij opvolgen aanbevelingen visitatierapport

26-08-2010 08:58

Dit jaar verscheen een (engelstalig) onderzoek (download) van Simon Heesbeen naar de verklarende factoren voor het al dan niet opvolgen van een aanbeveling uit het visitatierapport. In het kader van zijn Extended Master Organisatiewetenschapen onderzocht hij 122 aanbevelingen uit de visitatierapporten van acht corporaties.  
Uit het onderzoek blijkt dat corporaties gemiddeld zeventig procent van de aanbevelingen hebben opgevolgd. Een bevestiging dat corporatiedirecteuren willen leren van de visitatie en het oordeel van de visitatiecommissie.
De genomen besluiten bevestigen echter ook het idee dat corporatiedirecteuren vooral op zoek zijn naar informatie ter ondersteuning van hun eigen ideeën en visie. Voor de visitatiecommissie lijkt het een uitdaging om corporatiedirecteuren te overtuigen van afwijkende ideeën.

Het negeren van aanbevelingen kan legitiem zijn als dit gebeurt na een kritisch proces waarin weloverwogen besluiten worden genomen. Over in hoeverre dit het geval is zijn op basis van dit onderzoek geen harde conclusies te trekken, maar de beschikbare resultaten wijzen erop dat er niet altijd sprake is van een weloverwogen proces. De Raad van Toezicht dient hierin een belangrijke rol te spelen door op te treden als onafhankelijke en kritische sparringpartner van de corporatiedirecteur. Zo kan zij een kritisch proces en het nemen van weloverwogen besluiten garanderen.

De nieuwste VTW-publicatie “De commissaris en visitatie; Intern toezicht bij externe verantwoording’’ biedt commissarissen een handreiking bij visitatie. De publicatie geeft inzicht in de werking, het belang en de praktische toepassing van visitatie en bevordert actieve betrokkenheid van de raad van commissarissen in het visitatietraject.

Geïnteresseerden in het onderzoek kunnen contact opnemen met Simon Heesbeen via s.heesbeen@berenschot.nl.


Veel gezocht