EXTRA - Politiek nieuwsoverzicht 21 juli 2025

21-07-2025 16:22

Keijzer: Europese Commissie akkoord met versoepeling staatssteunregels voor middenhuur

Dit is een extra nieuwsbrief vanwege alle relevante ontwikkelingen van afgelopen week. De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt weer op 25 augustus. Het politiek nieuwsoverzicht wordt mogelijk gemaakt door platform1848.nl De belangrijkste punten in deze editie:

 

Versoepeling staatssteunregels middenhuur

De Europese Commissie past de staatssteunregels aan waardoor het mogelijk wordt om ook in het middensegment geborgd woningen te bouwen. Dat kondigde minister Keijzer afgelopen week aan in een Kamerbrief. In het eerste kwartaal moet het gewijzigde vrijstellingsbesluit in werking treden. Als gevolg hiervan is Keijzer direct gestart met het voorbereiden van aanpassingen aan wet- en regelgeving. Deze verwacht ze op 1 januari 2027 te kunnen laten ingaan. 

Om te voorkomen dat voor het DAEB-segment straks exact dezelfde regels gelden wil ze daarom de Woningwet uitbreiden met de categorie DAEB-Middenhuur. "Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de bepalingen ten aanzien van inkomensafhankelijke toewijzing en het aanvragen van projectsteun en saneringssteun. Ik wil voorkomen dat die regels onverminderd, zonder nadere afweging, van toepassing worden op DAEB-Middenhuur", aldus Keijzer, die alvast twee pilots wil opzetten en Platform31 heeft gevraagd een plan van aanpak voor corporaties op te stellen.

In de brief beschrijft ze verder dat ze objectsubsidies onderzoekt voor private partijen die geen aanspraak kunnen maken op het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). "Deze optie is in de regel relatief snel en eenvoudig in te voeren", schrijft ze, om daar direct bij aan te tekenen hiervoor geen financiële middelen te hebben. Ook kondigt ze aan dat SEO is geselecteerd om het onderzoek uit te voeren naar het verbeteren van het investeringsklimaat voor private verhuurders.

In een reactie roept NEPROM op om in de uitwerking van de versoepeling van de staatssteunregels oog te houden voor het gelijke speelveld. 

  • Kamerbrief: Ondersteuning realisatie middenhuur
  • FD: ‘Brussel versoepelt staatssteunregels voor woningbouw middenhuur’
  • NEPROM: Brede blik nodig bij EU-herziening staatssteun

 

Consultatie versoepeling Wet Betaalbare huur

Minister Keijzer heeft de internetconsultatie gestart voor vier maatregelen die het behoud van middenhuurwoningen moeten versterken. Zo wordt bij hoge WOZ-waarden een prijsopslag voorgesteld. Daardoor kunnen verhuurders de maximale huur vragen op basis van het oorspronkelijke puntentotaal, zonder dat de woning buiten de middenhuur valt. Kleine monumenten krijgen meer punten en het ontbreken van buitenruimte telt niet langer als aftrekpost. Ook wordt het tijdelijk verhuren aan studenten verruimd naar alle studenten, ongeacht of zij al in de stad wonen. 

Het voorstel leidde tot verbazing bij SP en GroenLinks-PvdA. Zij vragen onder meer waarom de consultatie in de zomer plaatsvindt en waarom het kabinet niet eerst inzet op het vergroten van het aanbod via woningcorporaties. Ook wordt gevraagd waarom voorstellen worden geconsulteerd, terwijl een meerderheid van de Kamer eerder opriep de Wet betaalbare huur ongemoeid te laten. Volgens Keijzer had de motie echter betrekking op de voorstellen in de Voorjaarsnota en niet de aanpassingen die ze daarvoor al had voorgesteld. De consultatie loopt tot 25 augustus.

  • Internetconsultatie: Besluit aanpassingen regelgeving verhuur
  • Persbericht: Internetconsultatie gestart voor maatregelen middenhuur
  • Vragen van de leden Beckerman (SP) en De Hoop (GroenLinks-PvdA) aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de aanpassingen van de Wet betaalbare huur
  • Woonbond: Keijzer kiest heilloze weg met verslechteren huurprijsbescherming

 

Grondfaciliteit

Minister Keijzer werkt aan een grondfaciliteit waarmee het Rijk gemeenten wil ondersteunen bij het aankopen van grond voor woningbouw. De regeling, die in 2026 van start moet gaan, houdt in dat het Rijk meedeelt in zowel het risico als de eventuele winst. "Dit gaat dus verder dan alleen een garantiefonds dat enkel voorziet in een mogelijke waardevermindering. Door ook in de winsten mee te delen krijgt het een revolverend karakter", schrijft de minister, die een verkenning van Deloitte met de Kamer deelt. 

Bij de vormgeving wil Keijzer het aantal criteria beperkt houden zodat veel gemeenten in aanmerking komen. Ze wil vooral sturen op type project en de te verwachten uitkomsten. Vanwege het beperkte budget van 390 miljoen euro voor de komende vier jaar, zullen alsnog keuzes gemaakt moeten worden. Deze zullen bij een externe uitvoerder komen te liggen.

Ook introduceert de minister het Rijkssturingskompas: een nieuw beleidsinstrument dat helpt bepalen wanneer en hoe het Rijk zich actief mengt in gebiedsontwikkeling. Daarnaast komen er nieuwe hulpmiddelen om het kostenverhaal door gemeenten te verbeteren. Ontwikkelaars weten daardoor beter waar ze aan toe zijn. Er komen een handreiking voor kostenverhaalsnota’s, een routekaart met uitleg, een aangepaste plankostenscan en een model voor afspraken tussen gemeenten en ontwikkelaars. 

Tegelijk met de Kamerbrief zijn vier onderliggende rapporten gepubliceerd: een analyse van de inzet van het Rijkssturingskompas, een verkenning van de rijksgrondfaciliteit voor gemeenten, een evaluatie van het functioneren van het kostenverhaal en een studie naar de grondprijzen die woningcorporaties betalen.

  • Kamerbrief: Inzet grondbeleid voor woningbouw
  • Rapport: Verkenning prijzen grond woningcorporaties
  • Rapport: Verkenning inrichting rijksgrondfaciliteit voor gemeenten
  • Rapport: Eindrapport Kostenverhaal Ontcijferd
  • Rapport: Rijkssturingskompas bij grootschalige gebiedsontwikkeling
  • Binnenlands Bestuur: Rapport: kostenverhaal op projectontwikkelaars kan beter

 

De eerstvolgende reguliere nieuwsbrief verschijnt weer op 25 augustus. Het politiek nieuwsoverzicht wordt mogelijk gemaakt door platform1848.nl


Veel gezocht