De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten.
Met deze week onder andere:
Diverse organisaties en een groot deel van de Kamer hebben met verbijstering gereageerd op het nieuws dat minister Wiersma het stikstofbeleid wil herzien. Via de NOS lekte uit dat het kabinet wil stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), terwijl provincies al lang bezig waren hiervoor plannen te ontwikkelen. Volgens de belangenbehartiger van de bouwsector zijn er geen plannen en geen middelen meer om de stikstofuitstoot te verlagen en daarmee de vergunningverlening weer op gang te krijgen. "Er is geen enkel perspectief voor woningbouw. [..] Als je dat hele plan in de prullenbak gooit, wordt de kans dat je kunt gaan bouwen steeds kleiner', zegt Jelmer Alberts van Bouwend Nederland tegen BNR.
Ook NVDE reageert buitengewoon kritisch. “Het is een stap in de verkeerde richting als het kabinet het NPLG loslaat. Het verminderen van de uitstoot zou de bouw van woningen en energieprojecten weer mogelijk maken", zegt voorzitter Olof van der Gaag.
Tijdens het debat over stikstof klonken eveneens grote zorgen door over de gevolgen van het kabinetsbesluit om het beleid rond stikstof en natuurherstel overhoop te gooien. Minister Wiersma hield zich tijdens het debat op de vlakte aangezien het kabinet nog werkt aan het alternatief dat zal worden gepresenteerd in het regeerprogramma. Ook diverse coalitiepartijen als NSC en VVD toonden zich sceptisch of de natuurdoelen op deze manier nog gehaald kunnen worden, maar willen wel de plannen afwachten.
Naar aanleiding van het schrappen van het NPLG heeft GroenLinks/PvdA inmiddels ook Kamervragen ingediend. "Herkent u het beeld dat wordt geschetst door onder andere Bouwend Nederland en Netbeheer Nederland dat de schaarse stikstofruimte de woningbouwopgave en de energietransitie in de weg zit?", zo vraagt de partij.
Tijdens het debat werd door de VVD nog specifiek gevraagd naar het vergunnen van nieuwbouwprojecten die natuurinclusief zijn en waarbij de ecologische situatie wordt versterkt. VVD-Kamerlid Van Campen verwees daarbij naar het initiatief NL Green Label, waarbij duurzaamheid en natuurinclusief worden vertaald in concrete meetresultaten. Staatssecretaris Rummenie omarmde het uitgangspunt van natuurinclusief bouwen, maar wees erop dat vergunningverlening altijd afhankelijk is van de specifieke situatie.
Van Campen gaf aan op dit punt een motie te overwegen.
In juli werden de grootste huurstijgingen in dertig jaar gemeten. De verhogingen zijn weliswaar over de hele linie gereguleerd, maar door de koppeling aan de loonontwikkeling/inflatie konden deze zomer wel fors omhoog. Corporatiekoepel Aedes wijst er bovendien op dat de sociale huren afgelopen jaren mede door corona fors zijn gematigd. De corporaties hebben de inkomsten echter wel nodig om hogere kosten te dekken, nieuwe woningen te kunnen realiseren en te kunnen verduurzamen. De Woonbond roept op om de koppeling van de maximale huurstijgingen met loonontwikkeling/inflatie los te laten om te voorkomen dat huurders volgend jaar weer worden geconfronteerd met forse huurverhogingen.
Een gecombineerde inzet op alle circulaire strategieën is noodzakelijk om de doelen voor een circulaire woningsector in 2050 te bereiken. Dat valt te lezen in een afgelopen week gepubliceerd TNO-rapport. "De huidige aanpak van circulariteit in de woningsector schiet tekort door de nadruk te leggen op 'zachte' sturingsmechanismen en projectgerichte sturing. Er is een andere aanpak met een brede set indicatoren nodig om het volledige potentieel van circulariteit te benutten en impact effectief te verminderen richting 2050", zo valt te lezen. In het rapport worden diverse aanbevelingen gedaan.
TNO: Een circulaire woningsector in 2050 vereist combinatie van strategieën
Het politiek nieuwsoverzicht wordt gemaakt in samenwerking met 1848.nl