De VTW Factsheet praat jou bij over alle voor de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) relevante politieke ontwikkelingen en mediaberichten. Met deze week onder andere:
In aanloop naar de Woontop riep vertrekkend Aedes-voorzitter Martin van Rijn in Trouw op om niet te tornen aan de betaalbaarheidseisen. "Dat kunnen we ons helemaal niet veroorloven, het tekort aan betaalbare woningen is echt hartstikke groot. Heel veel mensen kunnen hun bestaan niet beginnen, of een gezin stichten, omdat ze moeten wachten op een woning. Dan moet je niet gaan wachten tot de doorstroming werkt", aldus Van Rijn.
Verder schreef Trouw dat er bij de Woontop ook afspraken worden verwacht over de aanscherping van de Milieuprestatie gebouwen (MPG). Keijzer zette onlangs een eerder door voorganger De Jonge voorgestelde aanscherping on hold, omdat het zou zorgen voor extra kosten. De bouwsector dringt juist aan op de aanscherping, omdat deze een prikkel is voor duurzamer bouwen. De extra kosten zouden bovendien meevallen.
Aedes pleit wel voor uitstel, om de gevolgen eerst goed te kunnen meten via een praktijktoets. "Die praktijktoets doet Aedes samen met o.a. NEPROM, TNL, BNA, RVO, adviseurs en VRO. Beschikbare rekeninstrumenten en de praktijktoets zijn volgens Aedes randvoorwaardelijk voor een goede invoering van de aangescherpte MPG. De resultaten van de praktijktoets worden begin 2025 bekend gemaakt. Aedes staat achter normering van milieu-impact, maar de methodiek moet wel deugdelijk zijn", zo valt te lezen op de site.
Aedes: Hoe verder met MPG?
Tijdens het debat over het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen herhaalde minister Keijzer haar stelling dat er niet a priori vastgehouden moet worden aan de eerder vastgestelde ambitie voor betaalbaarheid bij woningbouwprojecten. NSC-leider Omtzigt vroeg haar of ze vast wil houden aan de eis van 30 procent sociale huur en twee derde betaalbaar, zijnde 29 procent sociale huur, 8 procent middenhuur en 28 procent sociale koop. Hij verwees daarbij naar het woonbehoefteonderzoek van ABF.
Volgens Keijzer is de werkelijkheid echter anders, hoewel ze de conclusies van ABF niet tegensprak. "Wat we met elkaar moeten doen, is ervoor zorgen dat het uit kan. Als je straks iets geregeld hebt, waarvan de bouwers zeggen: nou ja, fijn dat u het zo wil, maar zo krijgen wij het in de exploitatieberekeningen niet rond gerekend, dan heb je een ander probleem. Dat is precies de discussie die ik nu voer en die ik heel graag snel wil beslechten, want we moeten stoppen met praten. We moeten met elkaar vaststellen: zo gaan we het doen. En dan ook heel snel bouwen", aldus de minister.
Keijzer liet daarnaast weten dat ze werkt aan een aantal brieven om de effecten van migratie op de woningmarkt te kunnen ondervangen, maar kon dit in reactie op vragen van de VVD niet concreter maken. Wel zegde ze toe hier schriftelijk op terug te komen. Tijdens het debat ging het verder lang over de eventuele brandbreedtes die zouden kunnen worden ingesteld om asiel-, studie-, en arbeidsmigratie te kunnen beheersen. Minister Faber was met betrekking tot bandbreedtes voor asielmigratie niet enthousiast.
In de beantwoording van Kamervragen van NSC gaat minister Keijzer wat dieper in op het aangekondigde wetsvoorstel om hospitaverhuur makkelijker mogelijk te maken. In het voorstel, dat momenteel wordt uitgewerkt, moet het mogelijk worden om hospitacontracten te ontbinden in het geval van verkoop van de woning.
Momenteel wordt het immers door hypotheekverstrekkers niet toegestaan om woningen voor hospitaverhuur aan te bieden, vanwege de huurbescherming die zij genieten. Keijzer wil bij de uitwerking onder andere kijken naar een redelijke termijn, zodat de hospitahuurder voldoende tijd heeft een alternatief te zoeken.
In de beantwoording laat Keijzer verder weten in overleg met de minister van Financiën te bezien welke belemmeringen worden ervaren rond de kamerverhuurvrijstelling. "Daarvoor wil ik ook het gebruik van en ervaringen met hospitaverhuur beter in beeld brengen. Dit doe ik onder meer via een peiling die ik op dit moment heb lopen waarbij onder andere hospitaverhuurders worden bevraagd", zo valt te lezen.
Antwoord op vragen van de leden Welzijn, Van Vroonhoven en Omtzigt over een plan om het verhuren van een kamer aan studenten veel gemakkelijker te maken
Volgens Pararius is de druk op de huurmarkt in een jaar fors toegenomen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aanbod met 20,2 procent is afgenomen, terwijl de vraag met 25,4 procent is gegroeid. Huurwoningen staan nog maar kort online en krijgen soms wel 500 reacties. Het aantal uitgeponde woningen zou in een jaar met 62,3 procent zijn gestegen, terwijl het aantal ingeponde woningen is gedaald.
Ook het CBS publiceerde nieuwe cijfers die die trend aangeven. "In 2023 gingen 38 duizend woningen van koop naar private verhuur, terwijl er andersom 49 duizend van private verhuur naar koop gingen. Per saldo leidde dit tot een toename in koopwoningen en een afname in woningen van private verhuurders", zo valt te lezen in het persbericht.
Corporaties zouden meer en sneller woningen kunnen bouwen door te werken met parallel plannen en conceptueel bouwen. Dat schrijft Capital Value. Daarnaast wordt voorgesteld om te werken met een wijkcoördinator om marktpartijen, gemeenten en corporaties in een vroeg stadium te verbinden.
Capital Value: Hogere bouwproductie corporatiesector mogelijk
Het politiek nieuwsoverzicht is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met 1848.nl