De grens voor de status van Organisatie van Openbaar Belang OOB-status wordt op zo kort mogelijke termijn verhoogd naar 10.000 verhuureenheden. Nu wordt deze status toegekend aan corporaties met meer dan 5.000 verhuureenheden. Deze beslissing is mede tot stand gekomen naar aanleiding van onderzoek in opdracht van de VTW en Aedes.
Ruim 140 corporaties met meer dan 5000 woningen kregen per 1 januari 2020 de OOB-status: net als bedrijfsgenoteerde bedrijven worden de cijfers van deze organisaties extra gecontroleerd. Uit onderzoek van Ben Spelbos en Huub Bröring, getiteld 'Wat heeft de OOB-status de woningcorporaties gebracht?', van november 2022 kwam duidelijk naar voren dat de meerwaarde van de OOB-status niet evident lijkt, terwijl het wel tot extra administratieve lasten leidt. Tevens werden in het onderzoek zorgen geuit over de vraag of alle corporaties op termijn nog een accountant met een OOB-vergunning kunnen vinden. VTW en Aedes hebben naar aanleiding van dit onderzoek gepleit voor de afschaffing van de OOB-status voor corporaties of ten minste voor een verhoging van de drempel.
Op 12 juli 2023 schrijft demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer: ‘Op basis van de huidige regels heeft ongeveer de helft van alle corporaties de OOB-status. Ik vind dat buitenproportioneel, omdat hiermee de eventuele risico’s bij corporaties overschat worden. Het is bovendien twijfelachtig of het aantal verhuureenheden een goede indicator van mogelijke risico’s is. Om ervoor te zorgen dat er een vermindering van de administratieve lastendruk bij woningcorporaties wordt gerealiseerd op een zo kort mogelijke termijn, zal ik in overleg met de minister van Financiën in het te consulteren Bta de huidige grens van 5.000 gewogen verhuureenheden verhogen naar een grens van 10.000 gewogen verhuureenheden. Deze consultatie zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden na indiening van het wetsvoorstel toekomst accountancysector na de zomer.’
Ook gaat onderzocht worden of er op de langere termijn een betere indicator beschikbaar is die meer in lijn ligt met de werkelijke risico's die corporaties met zich meebrengen.
Met deze beslissingen wordt ernaar gestreefd om de administratieve lasten te beperken en tegelijkertijd een passende maatstaf te hanteren voor het toekennen van de OOB-status aan corporaties.