Nieuwsbrief 17 december 2021

'Een goed gesprek als fundament' - artikel in Aedes Magazine over prijs toezichtvisie

De VTW heeft een prijsvraag uitgeschreven om de kwaliteit van de toezichtvisie te bevorderen. In dit document beschrijven de bestuurder(s) en de raad van commissarissen hoe zij samenwerken en elkaar versterken. Uiteindelijk gaat het om het goede gesprek. ‘Als je samen het fundament hebt gelegd, weet je wat je aan elkaar hebt.’

Lees verder

‘Samenwerking kleine corporaties op terrein digitalisering nodig’ - interview met Mathieu Belt van VTW-werkgroep Digitalisering over positie kleine corporaties

Kleine corporaties zijn kwetsbaar in de digitale transformatie. Onderlinge samenwerking op dit terrein helpt om efficiënter te werken en risico’s in te dammen. Mathieu Belt, lid van de VTW-werkgroep Digitalisering, stelt dat commissarissen dit thema op de agenda moeten zetten. De werkgroep roept Aedes verder op om die samenwerking tussen kleine corporaties in de sector te stimuleren.  

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 15 december 2021: het coalitieakkoord is er; afschaffing verhuurderheffing; minister voor Volkshuisvesting; verlaging huren laagste inkomens

De vier formerende partijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, hebben vanmiddag hun coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' gepresenteerd. Hierbij de belangrijkste punten uit het coalitieakkoord over volkshuisvesting: 

Lees verder

VTW Academie: Advanced Leiderschap Programma Goed Toezicht

Nieuw in het opleidingsprogramma van de VTW Academie in 2022 is Advanced Leiderschapsprogramma voor Goed Toezicht. Bent u een meer ervaren commissaris of voorzitter van de raad en zou u zich verder willen ontwikkelen in strategische heroriëntering en de invulling van de governance? Dan is dit programma wellicht wat voor u! U formuleert aan het einde van het programma een concrete veranderopgave voor uw organisatie.

Lees verder

VTW Academie: Professionalisering in de wintermaanden? Online colleges!

Wilt u op de valreep nog de benodigde PE punten behalen en u de komende wintermaanden blijven professionaliseren? Bekijk dan ons aanbod aan online colleges! Binnen maximaal 1.5 uur krijgt u een inhoudelijke en actuele update op een specifiek thema binnen de volkshuisvesting of op het gebied van toezichthouden in het algemeen. Deze colleges dagen u uit met interessante vragen en leveren u tevens 1 of 2 PE punten op.

Lees verder

Oproep: wie wil meedenken met een update van de handreiking 'De toezichthouder en het grondbeleid'?

In 2012 heeft de VTW een handreiking 'De toezichthouder en het grondbeleid' uitgebracht. Deze handreiking is bijna 10 jaar na dato verouderd. Omdat grondbeleid een belangrijk thema is in de relatie tussen corporatie en gemeente, willen we een nieuwe versie van deze handreiking uitbrengen. Wil u met ons meedenken?

 

Lees verder

Aedes scriptieprijs uitgereikt: Geertjan Vrolijk wint met thesis over risicobereidheid

Aedes heeft onlangs de scriptieprijs uitgereikt voor de beste scriptie over Wonen. Geertjan Vrolijk was de eerste winnaar met zijn thesis over risicobereidheid.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 4 vacatures bij 4 corporaties online: bij Intermaris, DUWO, Baston Wonen en Leystromen. Daarnaast is de VTW op zoek naar een verenigingssecreterasse en zoekt Woningstichting Putten een nieuwe directeur-bestuurder.

Lees verder