Nieuwsbrief 26 november 2021

Themabijeenkomst met VTW Denktank: ’Uitnodiging voor goed gesprek over toekomst toezicht’

De VTW nodigt tijdens het 20-jarig jubileum in 2022 alle leden uit om mee te denken over de toekomst van het toezicht. Jacobine Geel, voorzitter van de VTW denktank over dit thema, presenteerde tijdens de online themabijeenkomst op 23 november de resultaten van een denkoefening met een groot aantal experts. ‘We hebben niet dé wijsheid op papier gezet, we nodigen uit tot een goed gesprek.’

Lees verder

Themabijeenkomst met Marilieke Engbers: presentatie van haar boek 'Onder commissarissen'

In het tweede deel van de themabijeenkomst op 23 november 2021 presenteerde Marilieke Engbers haar boek 'Onder commissarissen – Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt.' In haar boek beschrijft zij haar wetenschappelijke bevindingen van haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op een toegankelijke manier én voor een breed publiek. De VTW die bij haar onderzoek nauw betrokken was, vindt dat alle leden dit boek zouden moeten lezen: in het kader van het 20-jarig jubileum krijgen zij gratis een exemplaar toegestuurd.

Lees verder

ALV 23 november 2021: Vooruitblik naar jubileumjaar en toekomst toezicht

In de Algemene Ledenvergadering van 23 november jl. stonden onder meer de  prioriteiten in het jaarplan en uitreiking van de prijzen voor de beste toezichtvisie centraal. VTW-directeur Albert Kerssies blikte alvast vooruit naar het jubileumjaar 2022, als de vereniging zijn 20-jarig bestaan viert. 

Lees verder

ALV stemt in met Beroepsregel 2022

De ALV heeft op 23 november 2021 ingestemd met de aangepaste beroepsregel bezoldiging commissarissen. Deze vervangt per 2022 de huidige beroepsregel en is voor de leden van de VTW algemeen geldig en bindend.

Lees verder

Vacature: de VTW zoekt een verenigingssecretaresse (m/v) 24-32 uur p/w

Het VTW Bureau zoekt een veelzijdige collega met humor die tegen een stootje kan. Je hebt HBO werk- en denkniveau en je bent digitaal en taalkundig sterk. In deze functie ben je samen met de directiesecretaresse verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het bureau. Je vindt het leuk om leden goed te helpen en duikt daarom ook in de materie als het nodig is. Gezien het relatief kleine karakter van het VTW Bureau zijn de taken breed georiënteerd.

Lees verder

VTW Academie: Bent u nieuw als commissaris in de wereld van volkshuisvesting?

Bent u net gestart als commissaris in de wereld van de volkshuisvesting en heeft u behoefte aan de nodige basiskennis en inzichten om uw rol professioneel te vervullen? Dan biedt de VTW Academie u de tweedaagse Leergang ‘De nieuwe commissaris’, waarbij u wordt meegenomen in de wereld van de woningcorporatie en uw kennis van en inzicht in de rol van de ‘moderne’ commissaris wordt vergroot. Daarnaast biedt de leergang volop de gelegenheid tot uitwisseling met andere collega-commissarissen.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 6 vacatures bij 4 corporaties online: bij Wooncompas, Wold en Waard, Baston Wonen en Vestia. Daarnaast is de VTW op zoek naar een verenigingssecreterasse en zoekt Woningstichting Putten een nieuwe directeur-bestuurder.

Lees verder

Toezicht in de praktijk: de rol van de RvC - casus 11: De commissaris op voordracht... een helder traject en duidelijke afspraken

De muis uit de vorige casus krijgt een staart. Wat was er ook alweer aan de hand bij De Voorloper? Deze vooruitstrevende corporatie heeft in de statuten opgenomen dat de ondernemingsraad het recht heeft een kandidaat voor te dragen voor de de raad van commissarissen. Omdat in de beleving van de OR de zittende commissaris te weinig voor het personeel heeft betekend, werd de voordracht niet verlengd. De andere commissarissen en de bestuurder vonden dat zij een goede commissaris kwijtraakten, maar de OR was niet te bewegen tot een ander standpunt. Wel beloofden ze snel met een nieuwe kandidaat te komen. Maar dat blijkt óók mis te gaan.

Lees verder

Heeft u uw PE over 2021 al geregistreerd bij de VTW?

Leden van de VTW hebben met elkaar afgesproken om ieder jaar een minimum aantal uren te besteden aan permanente educatie (PE) gericht op de ontwikkeling als corporatiecommissaris én om dit te registreren bij de VTW. Heeft u nog niet al uw PE voor 2021 geregistreerd, dan vragen wij u dit uiterlijk 31 december 2021 alsnog te doen.

Lees verder

Heeft u de vragenlijst langjarig ledenonderzoek al ingevuld?

VTW en NVTZ zijn gestart met een gezamenlijk langjarig ledenonderzoek. Vandaag is een herinnering naar alle leden gestuurd. Ongeveer 100 leden hebben de vragenlijst al ingevuld. Het invullen kost ongeveer 20 minuten en kan tot en met 12 december 2021. Wij stellen uw deelname zeer op prijs! Heeft u de herinnering niet ontvangen en wilt u deelnemen? Neem dan contact op met Ingrid van der Kraan (i.vdkraan@vtw.nl, 06 44812038).

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 22 november 2021: Ollongren heeft steun woonbegroting nog niet binnen

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week: minister Ollongren weet nog niet of ze haar begroting door beide kamers van het parlement gaat slepen; de vergeten treinstukken van Segers geven een idee van plannen voor de volkshuisvesting; Aedes vreest voor tegenvallende bouw; en Flevoland wil niet dat het Rijk zich bemoeit met woningbouwlocaties in de provincie.

Lees verder