Nieuwsbrief 9 juli 2021

Eerste Kamer gaat akkoord met Evaluatie Woningwet, maar wil aanpassing tijdelijke huren

Het was een obstakel voor de Eerste Kamer bij de behandeling van de Evaluatie van de Woningwet: het aangenomen amendement Koerhuis (VVD) in de Tweede Kamer om tijdelijke huurcontracten van 1 jaar tot 3 jaar te verlengen. Veel senatoren zagen hierin een verslechtering van de positie van de huurder.

Lees verder

‘Kompas voor interactie bestuur en toezicht’ - interview met Jaap Winter, juryvoorzitter VTW-prijsvraag beste toezichtvisie

De toezichtvisie is een kompas voor de interactie tussen bestuur en toezicht. Dat stelt Jaap Winter, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, als juryvoorzitter van de VTW-prijsvraag beste toezichtvisie. Tijdens de Algemene ledenvergadering in november reikt de VTW voor het eerst deze prijs uit.

Lees verder

Excursie VTW werkgroep Duurzaamheid aan Proeftuin Aardgasvrij in Purmerend

Op donderdag 8 juli heeft de VTW werkgroep Duurzaamheid een bezoek gebracht aan de Proeftuin Aardgas Vrij Overwhere-Zuid in Purmerend. Dit vond plaats op uitnodiging van Joktan Cohen, lid van de werkgroep en directeur Ruimtelijk Domein bij de gemeente Purmerend. 

Lees verder

VTW Academie: 8e editie van de Leergang “De aankomende commissaris” gaat van start

Na zeven succesvolle leergangen start de VTW Academie in het najaar van 2021 met de achtste leergang voor aankomende commissarissen bij woningcorporaties. De leergang bestaat uit acht opleidingsdagen, verspreid over één jaar. Dit wordt gecombineerd met een traineeship van een jaar bij een Raad van Commissarissen. Startdatum is 15 december, aanmelden is mogelijk via de website van de VTW Academie.

Lees verder

Brede coalitie: verbeter huisvesting en ondersteuning aandachtsgroepen

De huisvesting van kwetsbare groepen moet verbeteren. Zij komen steeds vaker in sociale nood door gebrek aan een thuis. Dat concludeert een brede coalitie, die bestaat uit vijf ministeries (BZK, VWS, OCW, J&V, SZW), VNG, Aedes, G4 en G40. De coalitie pleit voor een spoedpakket aan maatregelen, in combinatie met een tienjarige Nationale Samenwerkingsagenda. Dit schrijft Aedes op haar website.

Lees verder

Staat van de Woningmarkt gepubliceerd

Het ministerie van BZK heeft deze week de Staat van de Woningmarkt gepubliceerd. In dit jaarlijke overzicht geeft het Rijk een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de woningmarkt en volkshuisvesting.

Lees verder

Actueel: vacatures in de RvC

Op dit moment hebben we 8 vacatures bij 7 corporaties online:

Lees verder

Politiek nieuwsoverzicht 6 juli 2021: kabinet wil prestatieafspraken ouderenhuisvesting; 15% bewoners 'zeer negatief' over Proeftuin; Rabobank gaat middenhuur woningen bouwen; en nog veel meer

In het politiek nieuwsoverzicht van deze week de volgende onderwerpen: kabinet wil prestatieafspraken ouderenhuisvesting; 15% bewoners 'zeer negatief' over Proeftuin Aardgasvrije Wijken; de Rabobank gaat 12.000 middenhuur woningen bouwen; minister beantwoordt vragen over de antwoorden op eerdere vragen over woningbouw in Landsmeer (NH); het Nationaal Groeifonds is niet echt voor woningbouw en de Kamer gaat bijna op reces (en verhuizen).

Lees verder