Zorgbestuurders verliezen kort geding tegen WNT

11-01-2013 14:25

De zorgbestuurders moeten zich houden aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Zij mogen geen eigen beloningscode hanteren. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag vandaag in het kort geding dat de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD) had aangespannen tegen de Staat.

Zorgbestuurders vallen door de WNT onder het eerste regime. De nieuwe wet betekent dat de inkomens van zorgbestuurders maximaal 130 procent van het salaris van een minister mogen bedragen, plus de onkostenvergoeding en het werkgeversdeel van het pensioen. De gemaakte salarisafspraken blijven daarbij nog vier jaar gelden. Hierna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd. Een verlenging, nieuwe aanstelling of overeenkomst moet vanzelfsprekend aan de WNT voldoen. De NVZD besloot hier tegenin te gaan omdat zij sinds 2009 een eigen beloningscode, de Beloningscode Bestuurders in de Zorg, voeren.  

Eerste regime
De rechter oordeelt dat zorginstellingen in principe vallen onder het eerste regime van de WNT. ‘In hoeverre een zorginstelling als meer publiek of meer privaat dient te worden beschouwd, is afhankelijk van de weging van verschillende factoren.’ Deze weging is voorbehouden aan de wetgever en kan in een kortgedingprocedure slechts beperkt getoetst worden. Slechts in het geval van duidelijk onredelijke keuzes door de wetgever kan de rechtbank ingrijpen. Maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van omdat de Staat terecht stelt dat zorginstellingen het publieke belang dienen en afhankelijk zijn van publieke middelen voor hun bekostiging. Dat de adviescommissie van de raad van state anders heeft geadviseerd, maakt de keuze nog niet onredelijk, zo oordeelt de rechtbank.  

Disproportionaliteit
De Staat is verder bevoegd om in te grijpen in de hoogte van de beloningen. De rechter ziet in dat het publieke belang is gediend wanneer de overheid ingrijpt als het gaat om het beperken van excessieve beloningen. Het algemene belang weegt in dit geval zwaarder dan de rechten van het individu. Ook de overgangstermijn is niet onredelijk. Bestuurders mogen vier jaar hun salaris behouden, daarna moet in drie jaar worden afgebouwd. En dat is redelijk, oordeelt de rechter. Reden hiervoor is dat de medebestuurders in de zorg in de regel niet meer dan vier jaar hun functie bekleden.  

Onderscheid in beloning
In de beloningscode van de NVZD bestaan verschillende categorieën. Een bestuurder die actief is binnen een grote complexe zorginstelling heeft recht op een grotere beloning dan de bestuurder in een kleine eenvoudige organisatie. Volgens de rechter is binnen de WNT genoeg ruimte om dit onderscheid te maken.

Zorginstellingen versus zorgverzekeraars
De NVZD betoogde in de pleitnota ook dat de toepassing van de WNT in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Zorgverzekeraars worden namelijk onder het tweede regime geschaard en zij mogen wel hun eigen beloningscode voeren. De Staat voert aan dat zorgverzekeraars onder het tweede regime vallen omdat zij, in tegenstelling tot zorginstellingen, opereren op een markt waar serieuze concurrentie bestaat op het gebied van marktaandeel en omdat zij aanvullende verzekeringen aanbieden die buiten het semipublieke domein vallen. Daarmee is volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat zorginstelling en zorgverzekeraars niet als gelijke gevallen behandeld hoeven te worden.  

Oordeel
De rechtbank beslist dat de NVZD in het ongelijk wordt gesteld. Daarbij wordt de NVZD veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding.  

Lees de volledige uitspraak op: http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BY8165&vrije_tekst=.

Reactie NVZD
De NVZD laat weten dat zij teleurgesteld is in de uitspraak. ‘Wat ons op het eerste gezicht opvalt, is dat de rechter aan de wetgever een ruime beoordelingsvrijheid geeft en kennelijk geen ruimte ziet de NVZD in het gelijk te stellen. De NVZD zal de uitspraak nauwgezet bestuderen en bespreken met de leden. De NVZD gaat ervan uit dat snel met de minister van VWS wordt gesproken.’  

Reactie Abvakabo FNV
In tegenstelling tot de bestuurdersclub reageert vakbond Abvakabo FNV verheugd. Voorzitter Corrie van Brenk: 'Belastinggeld voor zorg moet aan zorg worden besteed en niet aan buitensporige salarissen van bestuurders. Het is te gek voor woorden dat zorgbestuurders zich druk maken over hun topsalarissen terwijl medewerkers in de thuiszorg een kwart van hun salaris moeten inleveren en de kwaliteit van zorg door bezuinigingen hard achteruitgaat.'

 

Bron: www.zorgvisie.nl


Veel gezocht