WSW: ‘Financiën woningcorporaties extreem kwetsbaar’

16-10-2012 05:00

Woningcorporaties zullen op (middel)lange termijn ‘flink moeten bijsturen’ om financieel het hoofd boven water te houden. Hun verdienmodel is ‘extreem kwetsbaar’ voor negatieve ontwikkelingen als een rentestijging, tegenvallende huurinkomsten of overheidsheffingen. Dat schrijft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in de Trendrapportage ‘Sturen op economische ontwikkelingen’ die het op 5 oktober 2012 publiceerde.

Realistisch en slecht scenario
Het WSW schetst twee scenario’s. In het ‘realistische scenario’ komen de corporaties er geleidelijk minder goed voor te staan. In het slechte scenario stevent de corporatiesector in 2020 zelfs af op een kastekort van 900 miljoen euro. De trendrapportage schetst een beeld van de hele sector, voor individuele corporaties kan het financiële plaatje heel anders uitpakken.

Knoppen
Woningcorporaties hebben verschillende knoppen waaraan ze kunnen draaien om financieel gezond te blijven. Op de huurinkomsten hebben ze maar beperkt invloed. Zowel de onderhoudsuitgaven als de bedrijfslasten stabiliseren. De rentelasten daalden de laatste jaren als gevolg van de lage rente, ondanks dat corporaties veel bijleenden. Dit maakt hen kwetsbaar voor een rentestijging.  

Onrendabele investeringen
Corporaties verdienen jaarlijks € 2,3 miljard aan verkoop bestaande huurwoningen. Hoewel de verkoopaantallen stijgen, stijgen de opbrengsten niet mee. Ongeveer 30 procent van de investeringen van corporaties zijn onrendabel. Om die ‘verliezen’ te compenseren gebruiken ze tot nu toe de opbrengsten van de verkoop van woningen. Op langer termijn is dat geen houdbaar model, constateert het WSW.

Pinautomaat raakt leeg
Aedes waarschuwt al langer dat het weghalen van vermogen ten koste gaat van de investeringsruimte van corporaties. Dat geldt zeker voor de onlangs verhoogde verhuurderheffing van jaarlijks 800 miljoen euro, die vrijwel volledig voor rekening van corporaties gaat komen. Het WSW onderkent in de rapportage dat overheidsheffingen de trend van het interen op vermogen en kasstromen versterken. En dat een duurzaam bedrijfseconomisch model voor corporaties vraagt om een slimme huurpolitiek.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht