Woonzorg Nederland: Innoveren in seniorenhuisvesting: 'Samen op zoek naar nieuwe formules'

30-09-2022 07:10

Nederland vergrijst snel. In 2040 zijn er in Nederland naar verwachting 4,8 miljoen 65-plussers. Deze vergrijzing vraagt om nieuwe (collectieve) woonvormen. Woonzorg Nederland heeft 5 woonformules ontwikkeld om invulling te geven aan de leemte tussen ‘de eengezinswoning’ en het verpleeghuis.

De 5 woon-zorg formules zijn:

  • G’oud geregeld: voor senioren die (nog) geen zorg nodig hebben, maar wel zelfstandig in een beschermde en veilige woon(zorg)omgeving willen wonen.
  • Stadsveteraan: deze formule is bedoeld oor senioren die bewust kiezen voor het conpact en veilig wonen, naast het delen van voorzieningen, in ruil voor de levendigheid van de stad.
  • Het Blokkenhuis: Dit is een 'huis van de wijk', voor en door senioren die in de kern van een socaile wijk of buurt willen (blijven) wonen. Een Blokkenhuis bruist van de activiteiten en kent (buiten)ruimtes die ook ten dienste staan van buurt of wijk.
  • Dorpsveteraan: Senioren blijven in hun vertrouwde dorpse omgeving wonen. Door daarbij samen te werken met lokale partners kunnen (zorg)voorzieningen in het dorp behouden blijven.
  • Hofje van Auguste: Dit is een veilige en beschutte (onzelfstandige) woonvorm waar mensen met (beginnende) dementie in kleine groepen samenleven, gegroepeerd naar zorgbehoefte.

Voor meer informatie: de brochure van Woonzorg Nederland over de vijf woonformules of kijk op de website van Woonzorg Nederland.


Veel gezocht