Wooncrisis vol op de politieke agenda

19-02-2020 08:56

Dat de volkshuisvesting vast loopt en we in een wooncrisis zitten, is ook in politiek Den Haag wel duidelijk geworden. Vanmiddag van 16.15 uur debatteert de Tweede Kamer over 'het tekort aan woningen'

Aedes
Aedes heeft in aanloop naar het debat een brief aan de Tweede Kamer gestuurd: 'Het kabinet heeft de sleutel in handen voor meer sociale huurwoningen.' De brief opent in niet mis te verstane bewoordingen: 'Het is wooncrisis. Ingrijpen is geboden: geen overleggen en onderzoeken, maar daden.' 

Een standpunt waar de VTW zich ook in kan vinden. 'Het is nu echt tijd voor actie,' aldus directeur Albert Kerssies. 'Te lang was het voor elk probleem een nieuw onderzoek, maar geen concrete daden. Terwijl de problemen in de samenleving zich alleen maar op blijven stapelen. Het is goed dat volkshuisvesting weer op de politieke agenda staat, maar de aanleiding is natuurlijk te betreuren.'

Aedes formuleert in de brief aan de Kamerleden een aantal speerpunten:

  • ontmoedig woningcorporaties niet langer, maar stimuleer ze. Een substantiële afname van de belastingdruk geeft corporaties ruimte om te investeren en nieuw te bouwen. Op die basis is een gesprek over een investeringsagenda mogelijk.
  • Er is groot gebrek aan bouwlocaties. Het Rijk moet meer regie nemen, bijvoorbeeld door gemeenten te ondersteunen met bijdragen voor grondkorting of bouwsubsidies.
  • Er is een nieuwe wijkaanpak nodig om de achteruitgang van de leefbaarheid in een groot aantal kwetsbare wijken tegen te gaan. Meer zorg en begeleiding voor bewoners moeten daarvan het fundament zijn.
  • De markttoets voor middenhuurwoningen (niet-DAEB) moet afgeschaft worden, zodat corporaties ook huizen in het middensegment tot zo’n 1.000 euro huur per maand kunnen bouwen.
  • Aedes pleit met de Woonbond voor drie inkomensgrenzen: minimaal 38.000 euro voor alleenstaanden, 42.000 euro voor tweepersoonshuishoudens en 52.000 euro voor gezinnen van drie of meer personen.

Veel van de punten hierboven komen overeen met de inbreng van de VTW op de consultatie bij de Evaluatie van de Woningwet.

Woonbond
Ook de Woonbond heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De Woonbond pleit voor een vermindering van de belastingdruk en voor meer betaalbare huurwoningen. Het bijbehorende nieuwsbericht vindt u hier.

25.000 woningen bouwen in Almere
D66 en CDA willen dat in Almere Pampus een nieuwe woonwijk voor 25.000 mensen wordt gebouwd, met een snelle verbinding naar Amsterdam. Het plan is op zichzelf niet nieuw, want al eerder was rekening gehouden met de verdere uitbreiding van Almere. De wooncrisis zet ook Almere Pampus opnieuw op de agenda. 

Ministerie van VROM
CDA en PvdA pleiten intussen voor de terugkeer van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, zo schrijft onder andere De Telegraaf. De VTW had bij de formatie van Rutte-III al gepleit voor een bewindspersoon op volkshuisvesting. Dat 'Wonen' onder het oude moederdepartement Binnenlandse Zaken werd geschoven, is een vergissing geweest. Kerssies: 'Volkshuisvesting kreeg te weinig aandacht binnen de heel brede portefeuille van minister Ollongren. Nu hebben we tijdelijk weliswaar een minister voor Wonen en Milieu, maar volkshuisvesting moet nu echt prioriteit krijgen.'
Het kan verkeren in Den Haag, want voormalig minister Blok (Wonen en Rijksdienst) zei in 2017 in het FD nog dat het ministerie van VROM al in 1965 afgeschaft had kunnen worden. 'Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald,' concludeert Kerssies. 'Nu moet doorgepakt worden.  Niet alleen volkshuisvesting, maar ook ruimtelijke ordening is hèt thema voor de komende jaren.'

Het debat is te volgen via de livestream vanaf 16.15 uur


Veel gezocht