Wonen Limburg en OFW beloond voor transparantie

02-12-2010 14:43

Op donderdag 2 december zijn tijdens het congres ‘Ticket naar de Toekomst’ van het KWH de jaarverslagprijzen uitgereikt voor de meest transparante woningcorporaties. 148 wooncorporaties stuurden hiervoor hun jaarverslag in.

Winnaar algemene prijs
De algemene prijs is gewonnen door Wonen Limburg uit Roermond.
Uit het juryrapport: ‘Het jaarverslag 2009 van Wonen Limburg heeft een nog overzichtelijker en leesbaarder format dan voorgaande jaren. Wonen Limburg is een complexe organisatie. Toch is de verslaglegging duidelijk, goed gestructureerd, goed leesbaar en brengt voor zowel het concern als voor de vestigingen de ambities en de prestaties goed in beeld. De lokale inbedding en verantwoording komen goed naar voren. Er is voor een ‘pakkende’ structuur gekozen door steeds de jonge Maurice te laten vertellen”.

OFW winnaar themaprijs “Verantwoorden over duurzaamheid”
OFW uit Dronten is de winnaar van de themaprijs ‘Verantwoorden over duurzaamheid”
De jury oordeelde dat OFW de aandacht voor duurzaamheid op alle onderdelen van het functioneren in het jaarverslag laat terugkomen. In de visie en doelstellingen van OFW is duurzaamheid zelfs het op één na belangrijkste onderwerp. Duurzaamheid en energie worden op verschillende niveaus uitgewerkt, zowel voor de complexe woningen als voor haar eigen organisatie. Het thema is breed ingebed in de hele organisatie.

Erkend sectorinstrument
De jaarverslagprijs “Het Glazen Huis” is in 2006 geïnitieerd door de SEV en PwC. Met inmiddels de 5e editie is “Het Glazen Huis” één van dé algemeen erkende instrumenten om woningcorporaties te onderscheidenvoor hun maatschappelijke verantwoording en maatschappelijk ondernemerschap. En met ingang van dit jaar is “Het Glazen Huis” geen experiment meer. De jaarverslagprijs heeft inmiddels vijf dragers: SEV, PwC, Aedes, de Woonbond, en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties.

Individuele terugkoppeling en Trendrapport
Corporaties die niet tot de winnaars behoren, hebben hun verslag niet voor niets ingestuurd. Zij krijgen een individuele terugkoppeling die kan helpen de transparantie en de kwaliteit van hun verantwoording te verbeteren.

Tijdens de prijsuitreiking is ook het Trendrapport gepresenteerd. Hierin staan onder andere het juryrapport, de screeningsscores en resultaatanalyses en een aantal best practises. Het trendrapport is digitaal beschikbaar via www.glazenhuisprijs.nl.

De belangrijkste conclusies uit het Trendrapport zijn:

  • 148 deelnemers;
  • goede spreiding onder de verschillende woningcorporaties;
  • verbetering van de (screening)score en de rapportcijfers;
  • verantwoording over themaprijs ‘duurzaamheid’ moet echt beter;
  • best practices om de bewustwording van het belang van maatschappelijke verantwoording toe te lichten.

Veel gezocht