Wijziging bijlagen BBSH

15-01-2010 07:00

 

De bijlagen II (verantwoording), III (controleprotocol) en IV (bezoldiging bestuurder en raad van commissarissen) bij het Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh) zijn gewijzigd. Bijlage I (prognose) is niet gewijzigd. Het BBSH bevat de regels waaraan woningcorporaties (en gemeentelijke woningbedrijven) zich moeten houden. De wijzigingen zijn per 1 januari 2010 in werking getreden.

Wijziging bijlagen II en IV
De wijzigingen moeten leiden tot een beperkte verzwaring van de administratieve lasten. Dit geldt met name de wijzigingen in bijlage II bij het Bbsh over de voorraad nieuw gebouwde koopwoningen en de grondposities, en in mindere mate de nieuwe vragen in bijlage IV bij het Bbsh over de per bestuurder en lid van de raad van commissarissen/raad van toezicht gevraagde beleidsgegevens.

Wijziging bijlage III naar aanleiding van Rochdale
In bijlage III bij het Bbsh over het controleprotocol, worden voorwaarden gesteld aan de werkzaamheden van de accountants bij woningcorporaties. De wijzigingen in het controleprotocol met betrekking tot verslagjaar 2009 zijn vooral ingegeven door aanbevelingen van de Rijksauditdienst naar aanleiding van de audit inzake de casus Rochdale.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het controleprotocol Bbsh 2008:

  • Het uitwerken van de verantwoordelijkheid van de accountant bij de toetsing van in het jaarverslag opgenomen informatie over de naleving van de Governancecode Woningcorporaties.
  • Het aanscherpen van controletoleranties met betrekking tot de bezoldigingsgegevens van het bestuur en de Raad van Commissarissen.
  • Het aanscherpen van de werkzaamheden (“Assurance” in plaats van “Overeengekomen specifieke werkzaamheden”) inzake de naleving van de regelgeving bij verkoop.
  • Het opnemen van controlewerkzaamheden inzake de meldingsplicht met betrekking tot nevenactiviteiten.

Verder is de toelichting op enkele punten aangepast, zijn de MG’s geactualiseerd (2009-01 en 2009-02) en is er een beperkt aantal kleinere tekstuele wijzigingen doorgevoerd. Over de wijzigingen heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen het Centraal Fonds Volkshuisvesting, het ministerie van VROM, de instellingsaccountants en de Commissie Controlevraagstukken en -Richtlijnen (COPRO) van het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants.

De mededeling van de minister voor WWI over de wijzigingen in de bijlagen van het Bbsh uit de Staatscourant van 30 december 2009 kunt u hier lezen.

Het volledige Bbsh kunt u bekijken op: http://wetten.overheid.nl/zoeken/


Veel gezocht