Wetsvoorstel Normering Topinkomens (WNT) dinsdag 11 oktober 2011 in Tweede Kamer

10-10-2011 12:52

Op dinsdag 11 oktober behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT).

 

De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) is om een aantal redenen tegen het voorliggend wetsvoorstel. In de eerste plaats is de VTW principieel tegen het van toepassing verklaren van het wetsvoorstel op woningcorporaties. Corporaties zijn private ondernemingen die weliswaar in het publiek belang werken, maar er is echter geen sprake van publieke financiering.

 

Daarnaast refereert het wetsvoorstel aan het advies van de Adviescommissie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers  (commissie Dijkstal) onder de titel “Normeren en waarderen”. Deze commissie kwam op basis van een aantal criteria tot het advies dat voor woningcorporaties, evenals bijvoorbeeld voor topfunctionarissen in de zorg, een regime zou moeten gelden, waarbij beloning plaatsvindt op basis van een door de sector te ontwikkelen en door de vakminister goed te keuren beloningscode.

 

Met het wetsvoorstel wijkt het kabinet af van het advies van de commissie Dijkstal. Het kabinet meent dat voor corporaties het strengste regime van toepassing dient te zijn. Een goed onderbouwde inhoudelijke motivering voor deze afwijking is nog steeds niet gegeven. Evenmin wordt aangegeven waarom een ander regime van toepassing zou moeten zijn dan voor bijvoorbeeld instellingen in de zorg. 

 

Het wetvoorstel verschuift de verantwoordelijkheid voor de bezoldiging van de Raad van Commissarissen naar de rijksoverheid, terwijl zoals de Raad van State in zijn advies terecht opmerkte "de bezoldiging van topfunctionarissen in de semipublieke sector de verantwoordelijkheid is van raden van toezicht of raden van commissarissen".

 

Vanaf juli 2010 is voor de bestuurders van woningcorporaties die lid zijn van de VTW, Aedes en/of de NVBW, de Sectorbrede Beloningscode Bestuurders Woningcorporaties (SBBW) van kracht.

Deze code voorziet in een maatschappelijk aanvaarde maximum beloning (Balkenende-norm). Alleen na toetsing door een onafhankelijke gezaghebbende commissie kan, bij wijze van hoge uitzondering, van de maximale salarisnorm worden afgeweken. Daarnaast wordt de vertrekregeling genormeerd.

 

Sinds invoering van de Sectorbrede Beloningscode wordt deze goed toegepast. Bij nieuwe benoemingen sinds inwerkingtreding van de code zijn geen afwijkingen bekend. Dat wordt ook bevestigd door de eerste resultaten van een enquête over de naleving van deze beloningscode die VTW en NVBW hebben uitgezet onder de voorzitters van de RvC’s/RvT’s van alle woningcorporaties. Bij veel bestaande arbeidsovereenkomsten is sprake van bevriezing dan wel aanpassing van het beloningsniveau. De VTW meent dat hiermee wordt aangetoond dat met een eigen beloningscode voor de sector, met de nodige waarborgen dat deze ook wordt toegepast, tegemoet wordt gekomen aan de maatschappelijke roep om een verantwoorde beloning van de bestuurders van maatschappelijke organisaties.

 

Voorafgaand aan de parlementaire behandeling zal het standpunt van de VTW nogmaals onder de aandacht worden gebracht van de betrokken Tweede Kamerleden.

Eerder verschenen nieuwsberichten over de WNT:


Veel gezocht