Wet vaste huurcontracten

13-11-2023 11:19

Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om een einde te maken aan tijdelijke huurcontracten is tijdens het debat in de Eerste Kamer onverwacht spannend geworden. In de Tweede Kamer kon de wet nog op een ruime meerderheid rekenen (107 van de 150 leden, onder wie Kamerleden van BBB en CDA). Nu waren BBB en CDA zeer kritisch. 

De initiatiefwet die tijdelijke huurcontracten verbiedt, komt van Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA/GL) en Pieter Grinwis (Christenunie). Zij kwamen in 2022 met een wetsvoorstel om huurders beter te beschermen tegen onwenselijke praktijken.

Op dit moment kunnen verhuurders bij tijdelijke huurcontracten na twee jaar een contract verbreken. Daarna is het mogelijk om aan een nieuwe huurder een hogere huur te vragen. Volgens Nijboer en Grinwis leidt dit vooral in de grote steden tot onacceptabel hoge huren.

Senator Erik Kemperman van de BBB ziet het anders: "De wet discrimineert de eigenaren van woningen ten opzichte van de huurders van deze woningen. Het eigendom, de beschikking en het genotsrecht worden immers ondergeschikt gemaakt aan de huurdersbescherming, waarmee de eigenaar in het vrije genot van zijn privébezit wordt aangetast."

Meerderheid behalen

Net als bij BBB was ook bij het CDA de zorg dat deze wet samen met andere huurmaatregelen zorgen voor verdere terugloop in de interesse bij beleggers om te investeren in huurwoningen. Volgens minister De Jonge moet deze specifieke wet echter los gezien worden van bijvoorbeeld de Wet Betaalbare Huur en de hoge overdrachtsbelasting.

Sinds de verkiezingen voor de Provinciale Staten van eerder dit jaar is BBB de grootste in de Eerste Kamer. Het CDA hield in het midden of ze de wet gaan steunen, maar de verwachting is van wel. De wet zou dan alsnog een meerderheid halen. Dinsdag 14 november zal hierover duidelijkheid komen.

Bestaanszekerheid

De Woonbond vindt het onbestaanbaar dat BBB en andere partijen huurders zo in de steek laten. Belangenbehartiger bij de bond Marcel Trip: “De hele campagne buitelen partijen over elkaar heen om het te hebben over bestaanszekerheid. Daar hoort de zekerheid van een thuis ook bij. Partijen die een grote groep vaak jonge huurders nu in permanente onzekerheid willen laten wonen nemen bestaanszekerheid duidelijk niet serieus.”

Indien de wet wordt goedgekeurd, zijn de voorschriften enkel van toepassing op nieuwe huurovereenkomsten. Bovendien blijft er ruimte voor uitzonderingen, die zullen worden vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur.

Meer informatie

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met 1848.nl


Veel gezocht