Weblog Bert Wijbenga: ''RvC’s, sla met uw vuist op tafel en bevries de salarissen van uw bestuurders''

07-09-2012 15:43

Loon naar werken?

Het gesprek van de dag: de salarissen van corporatiedirecteuren zijn te hoog en volstrekt willekeurig.

Waarom wil iemand een wooncorporatie besturen? Maatschappelijke taak, directe bijdrage aan dat wat zo essentieel is voor iemands bestaan: wonen. Zorgen dat goed wonen ook voor mensen met een smalle beurs beschikbaar en bereikbaar is. Moet je daarvoor beloond worden? Ja, maar wel op een passende manier. En die passende manier is vastgelegd in de landelijk afgesproken beloningscode. Vergeleken met andere publieke en semipublieke sectoren zijn de corporatiesalarissen van goed niveau.

De stelling dat we als sector niets kunnen doen aan de excessen in de beloningen en dat ‘het zo gegroeid is in de jaren’ houdt geen stand. Als bestuurders van corporaties dienen we gevoel voor maatschappelijke verhoudingen te tonen en actie te ondernemen. Het is onze eer te na wanneer we dat niet zelf kunnen, maar moeten laten afhangen van politieke maatregelen om onze sector weer ‘sociaal’ te maken.
Met een afwachtende houding winnen we met de sector nooit aan legitimiteit.

Collega-bestuurders, maak een gebaar. Bekijk uw beloning door de ogen van de maatschappij. En lever in. Neem uw verantwoording door een redelijk salaris af te spreken met uw RvC.
RvC’s, sla met uw vuist op tafel en bevries de salarissen van uw bestuurders.

Ga naar de site van Woonbron en reageer op het weblog van Bert Wijbenga.


Veel gezocht