Wat brengt een bestuurssecretaris de RvC?

11-05-2023 12:15

De laatste jaren zien we ook bij woningcorporaties steeds vaker een bestuurssecretaris die zowel de bestuurder als de RvC ondersteunt. Waarom eigenlijk en wat kan deze functionaris de RvC en de organisatie brengen? In de korte publicatie ‘Wat brengt een bestuurssecretaris de RvC?’ geven Carin Bruil (bestuurssecretaris in de corporatiesector) en Ingrid van der Kraan (senior beleidsmedewerker VTW) het antwoord op deze vraag en wijzen zij op belangrijke aandachtspunten.

De behoefte aan deskundige ondersteuning bij RvC’s is gegroeid door o.a. de toegenomen wet- en regelgeving. De bestuurssecretaris kan de RvC ondersteunen door zaken voor te bereiden en uit te voeren, en te fungeren als governancegeweten en betrouwbare verbindingsofficier die zorgt voor de verbinding tussen het bestuur, management en de RvC, de inhoud en de processen.

Een belangrijk aandachtspunt is dat verwachtingen vooraf helder moeten zijn; voor de bestuurssecretaris zelf, de RvC en de bestuurder. Omdat de bestuurssecretaris zowel voor de RvC als het bestuur werkzaam is, moet taak- en rolonduidelijkheid worden voorkomen en is een goede positionering in de organisatie noodzakelijk.

Link naar de publicatie


Veel gezocht