VTW start pool van mediators

25-05-2010 09:38

De VTW heeft voor zijn leden een pool van ervaren mediators opgezet: het gaat om ervaren, praktizerende mediators die goed thuis zijn in de woningcorporatiesector en vertrouwd zijn met governancevraagstukken.

Een voorbeeld van een situatie waarin u mediation kunt overwegen:

De Raad waarvan u voorzitter bent draait niet lekker. Bij vergaderingen zijn er veel verhinderingen, sommige leden bereiden de vergaderingen slecht voor, de discussies zijn vaak stekelig en de sfeer is gespannen. U kunt niet precies de vinger op de oorzaken leggen, maar weet wel dat u zo niet verder wilt. U wilt niet wachten tot de jaarlijkse zelfevaluatie. Het is u bovendien tot uw spijt tot dusverre niet gelukt om dat fenomeen echt van de grond te krijgen, omdat niet alle leden er de zin van inzien.
U belegt tegen alle weerstand in een speciale bijeenkomst over het functioneren van de Raad en schakelt daarvoor een neutrale gespreksleider-mediator in. In de bijeenkomst lucht iedereen zijn hart, de mediator legt door zijn indringende vragen bloot hoe iedereen zijn RvC lidmaatschap ziet, wat hij of zij zelf wil en kan bijdragen en qua bijdrage verwacht  van de anderen. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars wensen en overtuigingen en worden misverstanden uit de weg geruimd. De mediator structureert de discussie zodanig dat uiteindelijk concrete werkafspraken kunnen worden gemaakt die tot een effectiever, soepeler en plezieriger functioneren van de Raad leiden.

Voorzitters van RvC/RvT’s (of leden) van woningcorporaties zijn meestal mans genoeg om een oplossing te zoeken voor wrijvingen, geschillen of conflicten binnen de Raad of tussen de Raad en het bestuur. Maar soms is het verstandig er een externe professional bij te halen. Die is geschoold en ervaren in het omgaan met conflictsituaties, is neutraal en onafhankelijk en maakt dat alle betrokkenen de handen vrij hebben om volop aan de discussies deel te nemen.

Meer weten over de VTW-pool van mediators? Klik op de button 'Ledenservice'.


Veel gezocht