VTW-rapport ‘Verbetering kwaliteit intern toezicht’ aangeboden aan minister Blok

11-09-2013 08:59

Met waarderende woorden voor het werk en de aanbevelingen van de VTW-commissie ‘Verbetering kwaliteit intern toezicht woningcorporaties’ nam minister Blok (Wonen) op 10 september 2013 het rapport in ontvangst uit handen van de commissievoorzitter prof. dr. Jaap Winter.

De bijeenkomst werd geopend  door Heino van Essen, voorzitter van de VTW, met een welkomstwoord. Hij schetste een overzicht van de totstandkoming van dit VTW advies met prof. dr. Jaap Winter als onafhankelijk voorzitter. De belangrijkste aanleiding waren de verschillende reacties van de leden op de zogeheten “ fit and proper test” voor commissarissen.

Daarna gaf Jaap Winter uitleg over de totstandkoming van het advies met de 15 aanbevelingen, langs vier lijnen: toegang tot toezicht; educatie tijdens toezicht; evaluatie van toezicht; en verantwoording van toezicht.

Minister Blok
Minister Blok dankte de commissie voor haar werk en gaf aan het een goed signaal te vinden dat de sector zelf de verbetering van de kwaliteit van  het interne toezicht ter hand neemt. Tevens zei hij dat veel van de aanbevelingen aansluiten bij wat het ministerie graag gerealiseerd ziet op het terrein van het interne toezicht bij woningcorporaties. Het grootste verschil van mening was in de ogen van de minister het algemeen verbindend verklaren van de hele Governancecode. Minister Blok acht met name de handhaving van alle bepalingen door het ministerie niet wenselijk. Wel liet hij weten de door de VTW ontwikkelde alternatieven voor een “fit and proper test” serieus te bestuderen.

U kunt het advies van de commissie Winter hier downloaden (pdf).


Veel gezocht