VTW presenteert essay voor Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties

07-01-2014 09:02

In april 2013 is de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties officieel ingesteld. De commissie onderzoekt de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. Intern toezicht is hiervan een onderdeel. 

De VTW wil vanuit haar verantwoordelijkheid als beroepsorganisatie, belangenbehartiger en bewaker graag een bijdrage leveren aan de discussie over het stelsel en de rol van het intern toezicht. De centrale vragen hierbij zijn: op welke wijze heeft het intern toezicht bij woningcorporaties zich sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw ontwikkeld? Wat is daarop van invloed geweest?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, heeft de VTW 52 rapporten bestudeerd waarin dit thema direct of indirect aan de orde komt. Rapporten van onder andere het CFV, het WSW, ministeries, de Algemene Rekenkamer en nog veel meer. Allemaal over intern toezicht, hetzij bij woningcorporaties, hetzij in de semipublieke sector. De rapporten zijn vaak een weerslag van het denken in de maatschappij over toezicht in de loop van de tijd, soms ook vooruitlopend op latere ontwikkelingen en ideeën over corporaties en toezicht.

Het essay´Onder de loep´ is gebaseerd op de conclusies en aanbevelingen die uit deze rapporten zijn voortgekomen. Aanbevelingen die zich vaak richten tot de minister die systeemverantwoordelijkheid draagt voor de corporaties: achtereenvolgens VROM, WWI, BZK en Wonen en Rijksdienst. Opvallend daarbij is dat het de sector zelf is geweest die meestal de handschoen heeft opgepakt om de kwaliteit van het interne toezicht verder te verbeteren en te professionaliseren.

In dit essay wordt beschreven hoe een voor corporaties nieuw fenomeen – het intern toezicht – tegen de achtergrond van een wisselend maatschappelijk en politiek decor en wisselende verwachtingen, zich betrekkelijk snel in de goede richting heeft ontwikkeld. Het essay is aangeboden aan de leden van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Download het essay ´Onder de loep´

'Onder de loep' wordt in beperkte oplage geprint voor o.a. de leden van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporatie en de woordvoerders wonen van de fracties in de Tweede Kamer. Leden van de VTW  kunnen een gedrukt exemplaar opvragen via het contactformulier.


Veel gezocht