VTW positief over samenvoeging toezicht; wel grote zorgen over centralisering bij overheid

27-03-2013 14:05

Lees de reactie van de VTW, zoals verspreid in een persbericht, op de beleidsreactie van minister Blok (BZK) op het rapport van de commissie Hoekstra.

Minister Blok roept in reactie op de adviezen van de commissie Hoekstra een departementale dienst in het leven die het financiële toezicht op de corporatiesector gaat houden. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) pleit al jaren voor een dergelijke dienst, maar vindt het onverstandig dit weg te halen bij het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Het was verstandiger geweest het CFV uit te breiden en te versterken. De VTW staat positief tegenover de intentie van de minister om de governancecode van de sector algemeen verbindend te verklaren. Dit versterkt ook het interne toezicht aanzienlijk.

De minister voegt het externe toezicht bij elkaar: volkshuisvestelijk, financieel, integriteits-, en rechtmatigheidtoezicht wordt bij elkaar gevoegd. Dat is ook waar de VTW al jaren voor pleit, alleen dan juist los van de overheid, deskundig en onafhankelijk. De VTW vindt dat er één ongedeelde, onafhankelijke en sterke Autoriteit moet komen, waarin het totale externe toezicht wordt opgenomen. Alle aspecten van het externe toezicht zijn op deze manier goed met elkaar verbonden. Dit is van groot belang, omdat het geld van een corporatie het middel is om de volkshuisvestelijke doelen te kunnen realiseren.

Het externe volkshuisvestelijke toezicht van het ministerie van BZK/W&R had de afgelopen jaren weinig invloed en werkte volgens het ‘piep en kraak’ systeem. Het zou niet goed zijn als het financiële externe toezicht ook op een dergelijke manier gaat functioneren. Het externe toezicht binnen de overheid kan veel beter worden georganiseerd, geïntensiveerd en uitgebreid worden met adequate sanctiemogelijkheden krijgen. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting kan zich het eenvoudigst en het snelst tot een dergelijke Autoriteit ontwikkelen. 

Intern toezicht
De VTW is blij dat de minister van plan is de Governancecode Woningcorporaties algemeen verbindend te verklaren. Daarmee moeten alle corporaties zich houden aan deze basisregels voor goed bestuur en toezicht. De governancecode is binnen de  sector ontwikkeld en wordt elke drie jaar geëvalueerd en indien nodig aangescherpt. Het algemeen verbindend verklaren is op initiatief van de VTW ook al in de Herzieningswet opgenomen die momenteel bij de Eerste Kamer ligt. De VTW kan zich ook goed vinden in de wens van de minister om het externe toezicht (ministerie, Centraal Fonds Volkshuisvesting en Waarborgfonds Sociale Woningbouw) beter te laten samenwerken. Verder moet de verbinding tussen intern en extern toezicht worden verbeterd en geïntensiveerd. Ook dit staat al voorzichtig genoemd in de Herzieningswet, maar kan nog verder worden aangescherpt.

Verbetering intern toezicht
Over de door de minister gewenste verscherping van het interne toezicht zijn wij positief. De VTW heeft hiervoor al ‘randvoorwaarden voor goed intern toezicht’ opgesteld. Minister Blok neemt in dit verband ook de aanbeveling van de commissie Hoekstra over om commissarissen beter aanspreekbaar te maken voor belanghebbenden bij woningcorporaties. De VTW heeft hier al een methodiek voor ontwikkeld die momenteel in de praktijk bij corporaties wordt uitgerold. 

Geschiktheidstoets
De minister twijfelt of het ‘rendement’ van een fit and proper test (geschiktheidseisen), uitgevoerd door de financieel toezichthouder, opweegt tegen de lasten er van, temeer als deze test een permanent karakter dient te hebben. De VTW heeft een commissie ingesteld onder leiding van Jaap Winter, die binnenkort met concrete aanbevelingen komt voor verbetering van de kwaliteit van het interne toezicht, als concrete en werkbare alternatieven voor een geschiktheidstoets. Deze aanbevelingen zullen wij uiteraard aanbieden aan de minister.

Lees de reactie van het Centraal Fonds Volkshuisvesting

Lees de reactie van Aedes


Veel gezocht