VTW ondersteunt reactie van Aedes over schandalen in de corporatiesector

27-05-2010 06:04

Naar aanleiding van berichtgeving over de corporaties SGBB en De Key heeft Aedes via een persbericht laten weten de schandalen in de woningcorporatiesector ‘spuugzat’ te zijn. ‘Dit soort nieuws schaadt niet alleen de betreffende corporatie, maar onze hele branche’, zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. Aedes roept haar leden op elkaar aan te spreken op fout gedrag. Marc Calon is positief over de toekomst en denkt dat de branche hard op weg is ‘zichzelf te reinigen’. De VTW is verheugd met deze reactie van Aedes en ondersteunt deze reactie.

De VTW merkt onder haar leden de laatste jaren een duidelijke verandering in de visie op intern toezicht. Toezicht moet minder op afstand staan en kan deskundiger, scherper en transparanter. Het interne toezicht in woningcorporaties is op de goede weg, maar het kan nog beter.

Uit eigen waarnemingen van onze leden en uit onderzoek van de RUG over het functioneren van de RvC’s blijkt dat alle codes en regels van weinig waarde zijn als de cultuur en het gedrag niet op orde zijn. Lastige en kritische commissarissen in een RvC zijn belangrijk om het toezicht scherp te houden.

De VTW is voornemens een onafhankelijke adviesgroep bestuurlijke vraagstukken op te richten, bedoeld voor leden die tegen ingewikkelde bestuurlijke vraagstukken aanlopen in hun RvC en daar zowel in de RvC als extern moeilijk (vertrouwelijk) bij iemand terecht kunnen voor een goed advies en/of onafhankelijke consultatie.


Veel gezocht