VTW introduceert de Digimeter: Online tool voor digitale volwassenheid RvC’s en corporaties

19-10-2023 16:03

PERSBERICHT - De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) lanceert de ‘VTW Digimeter’, een innovatieve online checklist die digitale volwassenheid meet en bevordert van Raden van Commissarissen (RvC's) bij woningcorporaties. Naast de commissarissen worden ook bestuurders van de corporaties van harte uitgenodigd om de Digimeter in te vullen.

"Digitalisering en informatisering zijn onlosmakelijke onderdelen van ons leven en de ontwikkelingen gaan steeds verder," aldus Bronia Vermaas-van de Bilt, directeur van de VTW. "De VTW Digimeter is door onze werkgroep Digitalisering ontwikkeld om deze uitdagingen aan te gaan, blinde vlekken op het gebied van digitalisering op te sporen en het gesprek hierover te stimuleren."

De Digimeter bevat 30 stellingen verdeeld over zes digitale thema's: innovatie, beveiliging, privacy, ethiek, leiderschap, data, beheersing en vaardigheid. Commissarissen kunnen deze stellingen beantwoorden. Hiermee krijgen ze inzicht in hun ‘digitale volwassenheid’. De Digimeter is laagdrempelig en kost 10 minuten om in te vullen. Na het invullen ontvangt de gebruiker een rapport met spindiagram om de digitale volwassenheid van de RvC en de corporatie te vergelijken met de benchmark. Dit biedt een basis om belangrijke gesprekken te voeren binnen de RvC en met de bestuurder over digitalisering.

Blinde vlekken opsporen

Het doel van de Digimeter is om meer aandacht voor digitalisering en innovatie binnen RvC's te bewerkstelligen. Marco Derksen, commissaris bij de Woonmensen in Apeldoorn en lid van de VTW-werkgroep Digitalisering, legt uit: "Deze thema's zouden minimaal één keer per jaar op de agenda moeten staan. We zien langzaam een verandering, met meer aandacht voor digitalisering in RvC's, maar er zijn nog steeds blinde vlekken, zowel wat betreft risico's als kansen."

De Digimeter is vanaf 19 oktober beschikbaar. VTW-leden worden aangemoedigd om de Digimeter te gebruiken en zo de digitale toekomst van hun corporaties vorm te helpen geven.

Naar de Digimeter

Meer informatie over de Digimeter en de link naar de Online tool voor leden vindt u hier.

Presentatiefilm

In dit filmpje legt onze directeur Bronia Vermaas-van de Bilt uit hoe de VTW Digimeter werkt (dubbelklik op de foto):

Interview met een van de ontwikkelaars

‘Goede gesprek in de RvC én trends digitalisering’ - Marco Derksen over VTW Digimeter


Veel gezocht