VTW in Binnenlands Bestuur: ''Corporatie moet salaris bestuurder zelf bepalen''

04-03-2011 14:54

In Binnenlands Bestuur van 26 februari 2011 staat een opiniestuk van de VTW over het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). Bestuurders van woningcorporaties vallen in dit wetsvoorstel onder het strengste regime, waarbij de minister de beloningssystematiek vaststelt en het maximum salaris niet meer mag zijn dan 130 procent van dat van een minister.

De VTW betoogt in het artikel dat de wetgever – door het vaststellen van de beloning van bestuurders van woningcorporaties – de werkgeversrol van de raad van commissarissen dreigt in te vullen, wat de positie van dit toezichthoudend orgaan onnodig uitholt en de ook de door de minister gewenste kwaliteit van het interne toezicht aantast. Woningcorporaties zijn immers private ondernemingen, die ten behoeve van het publiek belang met maatschappelijk bestemd vermogen werken. Er is geen sprake van publieke financiering. Sterker nog: corporaties dragen via de vennootschapsbelasting – zoals ieder ‘normaal’ bedrijf – bij aan de staatskas.

De VTW bepleit dat corporatiebestuurders niet onder het strengste regime van de nieuwe wet moeten vallen, maar onder het middenregime, zoals dat ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen wordt voorgesteld. De Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties -met een maximale beloningsnorm van 130 procent van het ministersalaris - kan dan door de minister voor de hele sector algemeen verbindend worden verklaard.

Lees hier het volledige artikel in Binnenlands Bestuur (download)


Veel gezocht