De VTW heeft gemengde gevoelens bij het akkoord dat de minister voor Wonen op 30 augustus jl. heeft gesloten met Aedes. In het akkoord wordt afgesproken dat de corporaties de verhuurderheffing accepteren, waarvoor zij in ruil daarvoor 400 miljoen euro (eenmalig) investeringen uit het Energieakkoord krijgen en de BTW-integratieheffing (60 miljoen euro structureel) vervalt. Tevens zijn er afspraken gemaakt over de scheiding tussen DAEB (Diensten van Algemeen Economisch Belang, d.w.z. sociale huurwoningen) en niet-DAEB (duurdere huurwoningen) activiteiten van woningcorporaties. Ook krijgt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) een grotere rol bij saneringen.
Gemengde gevoelens
“Het is positief te noemen dat Aedes en minister Blok met elkaar in gesprek zijn om te zoeken naar structurele oplossingen. Maar ik heb toch gemengde gevoelens bij dit akkoord,” zegt Albert Kerssies, directeur van de VTW. “Dat het plan van de minister wat betreft de juridische en administratieve splitsing in dit akkoord verbeterd is, is positief te noemen. De scheiding tussen de DAEB en niet-DAEB activiteiten is eveneens minder strikt, waardoor corporaties meer ruimte krijgen. Tegelijk zie ik nog wel risico’s voor corporaties om te gaan bouwen voor de middelhoge huursector, wanneer de markt daar geen interesse in heeft. Dergelijke projecten zijn moeilijk te financieren.”
Verhuurderheffing
“De VTW is altijd tegen een verhuurderheffing geweest, net als Aedes overigens, en nu komt die heffing er ineens toch. Feitelijk heeft Aedes maar weinig binnengehaald voor de sector. De verhouding tussen 1,7 miljard aan heffing en de binnengehaalde punten is scheef. Ook is nu de onderhandelingspositie wat betreft de verhuurderheffing richting de politiek – met name de Eerste Kamer – opgegeven. Bovendien vind ik dat als de heffing alleen voor deze kabinetsperiode geldt, dat dan ook in de wet moet worden vastgelegd.”
De verhuurderheffing raakt de continuïteit van corporaties direct, reden te meer voor de interne toezichthouders – die steeds meer bij de strategie betrokken worden – om alert te zijn rond afspraken daarover.
“Bestuurders en commissarissen van een corporatie kijken scherp naar de financiële positie van de corporatie. Ik verwacht dat door de heffing van 1,7 miljard euro er in veel gevallen zal worden afgezien van investeringen. In het ergste geval draaien de huurders op voor de heffing, omdat de huren wel mogen blijven stijgen.”
Toezicht
“De VTW pleit voor onafhankelijk volkshuisvestelijk en financieel toezicht, maar dit akkoord lijkt de positie van het CFV verder uit te hollen. Al het toezicht komt nu bij het ministerie te liggen. Heeft Aedes daar dan niet over onderhandeld?”
Oproep aan leden
De VTW roept haar leden dringend op om samen met hun bestuurder(s) de consequenties van het akkoord goed te bestuderen en op basis van de effecten (op hun eigen corporatie) een weloverwogen besluit te nemen over dit akkoord.
Tot slot betreurt de VTW het dat de Woonbond – die opkomt voor de belangen van huurders – en de VTW niet betrokken zijn bij de totstandkoming van dit akkoord.
De inhoud van het akkoord wordt nog aan de leden van Aedes voorgelegd ter besluitvorming. In september organiseert Aedes een aantal ledenbijeenkomsten over het akkoord.
Lees meer over de gemaakte afspraken op de website van Aedes, inclusief de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer.
De Woonbond laat in een persbericht weten kritisch te zijn op het bereikte akkoord.
Elf dilemma's naar aanleiding van de herijkte NPA 2025 - 2035