VROM-raad: Crisis maakt hervorming van het woningmarktbeleid des te meer nodig

08-04-2010 05:10

Crisis maakt hervorming van het woningmarktbeleid des te meer nodig. Zo stelt de VROM-raad in zijn nieuwste advies 'Stap voor stap; naar hervorming in het woningmarktbeleid' (download). Het advies komt voort uit de waarneming dat de economische crisis de woningmarkt ernstig raakt en is op 11 februari aangeboden aan de minister voor WWI. Hierin reikt de VROM-raad overwegingen aan ten behoeve van de lopende beleidsdiscussie hierover. De raad put hierbij onder meer uit het advies 'Tijd voor keuzes. Perspectief op een woningmarkt in balans' (download) uit 2007.

In zijn aanbiedingsbrief stelt de raad: ''Naar het oordeel van de raad is het gewenst dat de regering een toekomstvisie op het woonbeleid formuleert: dit geeft houvast aan partijen. Ook dient een hervormingspad aangegeven te worden en zijn er korte termijnmaatregelen gericht zijn op het verkleinen van risico’s. Deze drie zaken liggen in elkaars verlengde.
Op basis van een hervormingsplan voor de langere termijn kunnen maatregelen naar voren worden gehaald die de huidige crisis bestrijden en die de hervorming in gang zetten. De raad noemt als voorbeeld vermindering dan wel afschaffing van de overdrachtsbelasting en hij ziet mogelijkheden om te beginnen met aanpassingen in de fiscale behandeling van de eigen woning en het huurbeleid. Daarnaast bepleit de raad het vormen van een nieuw investeringsfonds met bijdragen van de woningcorporaties en de vennootschapsbelasting.
Besparingen in de sector wonen op het vlak van subsidies en fiscale steun zijn zeer wel mogelijk, maar de termijn waarop een en ander wordt gerealiseerd, let wel nauw. Met een stapsgewijze aanpak is besparing en herschikking goed mogelijk. Gezien de crisis is het onverstandig om abrupte wijzigingen door te voeren. Het vinden van middelen in de woonsector om de rijksbegroting te ontlasten, is een oefening in geduld.
Met een traject van hervormingen kan toegewerkt worden naar een woningmarkt die evenwichtig, stabiel, doelmatig en rechtvaardig is. Hierbij is marktwerking een middel om maatschappelijke doelen te bereiken en geen doel op zich zelf. Overheidsoptreden moet niet alleen als marktverstoring worden gezien.
De crisis is geen reden om hervorming uit te stellen, maar juist een aansporing om deze weg in te slaan. Dit kan via een stap voor stap-aanpak. Met hervormingsbeleid zijn op langere termijn forse besparingen mogelijk in de overheidsuitgaven in het wonen. De raad waarschuwt echter voor de negatieve gevolgen van een kortzichtig bezuinigingsbeleid.''


Veel gezocht