Vragen over Anbi's

15-04-2011 06:01

De kans bestaat dat de Hoge Raad woningcorporaties tot algemeen nut beogende instellingen (Anbi’s) verklaart (zie nieuwsbericht 5 april 2011: Kans op veel minder Vpb). Er zitten grote fiscale voordelen aan die status. Hoe zit het met de schaduwkanten?

Hoe groot is de kans op de Anbi-status voor corporaties?
Dat is een beetje koffiedik kijken. Advocaat-generaal Peter Wattel heeft een advies gegeven aan de Hoge Raad, waaruit kan worden afgeleid dat woningcorporaties in beginsel algemeen nut beogende instellingen (Anbi’s) zijn. De geschiedenis leert dat de Hoge Raad de adviezen van advocaten-generaal overneemt in ongeveer 70 procent van de gevallen.
Lagere rechtbanken en hoven hebben het verzoek om de Anbi-status te verkrijgen steeds verworpen. Hun visie was dat met verhuur van sociale huurwoningen vooral het belang van hun huurders wordt gediend en niet het algemeen belang van de volkshuisvesting.

Wat is een Anbi eigenlijk?
Sinds 2010 is een Anbi een instelling die voor ten minste 90 procent dienstbaar is aan het algemeen nut. Voor de jaren tot 2010 gold een percentage van ten minste 50 procent. Ziekenhuizen, scholen en goede doeleninstellingen worden vaak aangemerkt als Anbi’s. Belangrijk is dat eventuele overschotten ten goede komen aan het algemeen nut.

Als de Hoge Raad het advies volgt, is dan iedere corporatie meteen een Anbi?
Formeel niet. Een corporatie moet dat zelf regelen. Je wordt formeel pas een Anbi als de belastingdienst in Den Bosch op jouw verzoek een ‘Anbi-stempeltje’ in de vorm van een beschikking heeft gegeven. En daar moet je zelf om vragen.

Wat zijn de voordelen van de Anbi-status?
Voor woningcorporaties biedt de Anbi-status vooral fiscale voordelen, zoals bij de heffing van vennootschapsbelasting. In de procedure waarover de advocaat-generaal nu heeft geadviseerd gaat het om de zogenaamde aftrek voor fondswervende lichamen. Een andere aftrekbepaling betreft bijvoorbeeld de herbestedingsreserve. Door gebruik te maken van die aftrekposten is het mogelijk om ondanks de VPB-plicht, de feitelijke VPB-heffing tot nul te reduceren.

Heeft de Anbi-status gevolgen voor de beloningen?
De Anbi-regeling bepaalt dat de beloning van de beleidsbepalers niet bovenmatig mag zijn. De beleidsbepalers zijn de raad van toezicht of de commissarissen en niet de bestuurders en managers. Dus bestuurders en managers blijven buiten schot. Je ziet dan ook vaak dat de algemeen directeur van een ziekenhuis met Anbi-status meer verdient dan de specialisten.

Hoe verhoudt het advies zich tot niet-Daeb-activiteiten?
Stel dat een commerciële dochter-BV van een corporatie met niet-Daeb-activiteiten winst maakt. Als er dan een overeenkomst is tussen die BV en de corporatie, waarin is vastgelegd dat de BV haar jaarwinst overboekt naar de corporatie, dan kan die BV een aftrekpost voor dat bedrag claimen en hoeft er per saldo geen vennootschapsbelasting over de winst betaald te worden. De corporatie moet dan wel zo’n officieel Anbi-stempeltje van de belastingdienst in Den Bosch hebben.

Kan Financiën een andere heffing bedenken om dat geld alsnog binne te krijgen?
Zonder twijfel. Maar als de Hoge Raad akkoord gaat, dan kan in elk geval een beroep op de aftrekbepalingen worden gedaan over alle belastingjaren die nog niet definitief geregeld zijn. Daarnaast kunnen de aftrekbepalingen worden benut zolang de wettelijke bepalingen nog niet zijn aangepast.

Bron: www.Aedesnet.nl


Veel gezocht