Voorlopig geen nieuwe ‘Vestia-heffing’

21-08-2014 12:34

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft het verbeterplan van Vestia goedgekeurd. Met dit plan heeft de woningcorporatie eind 2021 zicht op duurzaam financieel herstel, aldus het CFV. Vestia heeft bovendien nu voldoende liquide middelen, waardoor de corporatie de komende drie jaar geen saneringssteun nodig heeft. Een nieuwe ‘Vestia-heffing’ is hiermee voorlopig van de baan. Toch sluit het CFV een tweede heffing in de toekomst niet uit.

Volgens het verbeterplan concentreert Vestia zich voortaan op het beheer van sociale huurwoningen in de regio’s Rijnmond en Haaglanden. Vestia verkoopt woningen om met de opbrengsten de leningenportefeuille te herstructureren en vervroegd leningen af te lossen. Daarnaast investeert Vestia meer in vastgoed dat de corporatie al in handen heeft en bespaart ze op bedrijfslasten.

Herstel hangt af van rente
Tot 2017 heeft Vestia voldoende mogelijkheden om leningen af te lossen. Daarna hangt het financieel herstel, en dus de kans op een nieuwe saneringsheffing, af van de rentestand. Bij een lage rentestand is de marktwaarde van de leningen negatief en willen banken het verschil gecompenseerd zien bij vervroegd aflossen. Dat maakt aflossen erg duur. Bij een scenario van 4 procent rente kan Vestia zelfstandig tot een financieel herstel komen.

Bij een rente van 3 procent of lager wordt vervroegd aflossen of herstructureren te duur en zal Vestia alleen individuele woningen gaan verkopen. De opbrengsten uit die verkoop zal Vestia dan niet steken in het aflossen van leningen, maar in het onderhoud van het vastgoed dat het al in bezit heeft. In dat geval komt Vestia niet op eigen kracht uit de financiële problemen en is dus mogelijk een tweede saneringsheffing nodig.

Aedes positief
Aedes vindt de goedkeuring van het verbeterplan positief nieuws voor Vestia en de corporatiesector. Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor woningcorporaties en dat zij in ieder geval de komende drie jaar geen extra saneringssteun voor Vestia hoeven te betalen.

Bron: www.aedesnet.nl


Veel gezocht