Op 4 oktober jl. heeft het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) per brief alle deelnemers van het WSW verzocht medewerking te verlenen aan de ondertekening van de notariële ‘overeenkomst tot lastgeving met privatieve werking/onherroepelijke volmacht’. Deze actie van het WSW wordt onderschreven door Aedes.
Die volmacht kan nodig zijn op het moment dat een corporatie in financiële problemen komt. Het WSW kan op dat moment hypotheek op het onderpand van de leningen vestigen, zonder dat daarvoor dan nog een volmacht aan de corporatie gevraagd hoeft te worden. Die maatregel voorkomt dat externe partijen alsnog een claim op het onderpand leggen waardoor een deel van de waarde van het onderpand weglekt uit de sector en dus uit het stelsel van onderlinge solidariteit. De volmacht geeft ook financiers (zowel van ongeborgde leningen als andere) extra duidelijkheid over hun juridische positie.
De mogelijkheid van het WSW om volmacht te vragen is niet nieuw en is onderdeel van het ‘Reglement van Deelneming’ van het WSW. Dat het WSW nu haar deelnemers daadwerkelijk volmacht vraagt, is wel nieuw. Dat roept bij een aantal van onze leden vragen op.
De VTW heeft daarom voor haar leden een advies laten opstellen door Van der Steenhoven advocaten. Dit advies is op 8 november jl. naar alle leden gestuurd. Op 11 november jl. is een aanvulling op dit advies gestuurd.
Heeft u het advies en/of de aanvulling op het advies niet ontvangen dan kunt u dit downloaden van de besloten ledensite. Hiervoor dient u met uw emailadres en wachtwoord in te loggen via Leden login en te klikken op de knop Documenten.
Op het Forum van de besloten ledensite is een discussie gestart over het verlenen van de volmacht aan het WSW. Hier kunt u o.a. de reactie lezen van Van der Steenhoven advocaten op de vraag of het verlenen van de volmacht de corporaties de mogelijkheid ontneemt om te toetsen of het verzoek van WSW tot het vestigen van een hypotheekrecht gerechtvaardigd? En of het wenselijk zou zijn om de dVi aan te passen, nu corporaties in veel gevallen nagenoeg alle woningen als onderliggende woongelegenheden hebben aangemerkt en het niet de bedoeling is dat deze tevens allemaal onder de onherroepelijke volmacht komen te vallen? Ook kunt u op het Forum uw eigen vragen en reacties kwijt en reageren op vragen en reaties van andere leden.
Zie voor meer informatie ook de website van het WSW met vragen en antwoorden (http://www.wsw.nl/overwsw/nieuws/1/217/).
UPDATE:
Lees op het Forum van de besloten ledensite het ingezonden artikel 'WSW vertelt niet alles bij verzoek om volmachten' van Eelkje van de Kuilen (advocaat Ondernemingsrecht bij AKD) en Dennis van Tilborg (partner en advocaat Overheid en Onderneming bij AKD) dat 15 november 2013 in het Financieele Dagblad verscheen.
Ook de reactie van het WSW van 15 november 2013 op het door Van der Steenhoven opgestelde advies kunt u downloaden van de besloten ledensite. Hiervoor dient u met uw emailadres en wachtwoord in te loggen via Leden login en te klikken op de knop Documenten.
Ga naar de website van het WSW voor de brief van 15 november 2013 aan de corporaties en de geactualiseerde FAQ.