Verslag Algemene Vergadering 25 juni

01-07-2013 04:47

Bijna 100 VTW-leden waren aanwezig in stadion Galgenwaard in Utrecht voor de themabijeenkomst “Verbetering kwaliteit intern toezicht”  en de aansluitende Algemene Vergadering. Zoals voorzitter Heino van Essen ook benadrukte, is er open en constructief gediscussieerd en is de vergadering buitengewoon plezierig verlopen.

Stap vooruit met “Verbetering kwaliteit intern toezicht”
Tijdens de themabijeenkomst stond het rapport van de commissie Winter centraal, waarin 15 aanbevelingen worden gedaan over de verbetering van de kwaliteit van het intern toezicht. Na een inleidende video interview met voorzitter Jaap Winter (die helaas verhinderd was), gaven de overige leden van de commissie een toelichting op de adviezen en konden de leden hierop reageren.

De inhoudelijke discussie over de 15 aanbevelingen vond plaats langs de lijnen van de vier gebieden van randvoorwaarden voor goed intern toezicht:

1)    de toegang tot de functie van toezichthouder; wat zou de basiskennis van een toezichthouder moeten zijn? Hoe kan en moet werving het beste plaatsvinden?

2)    permanente educatie; waarbij over een verplicht puntensysteem verschillend werd gedacht en werd geopperd dat permanente ontwikkeling wellicht een nog betere term zou zijn

3)    zelfevaluatie; hoe worden deze tot nu toe uitgevoerd en wat zijn de ervaringen met externe deskundigen die elke twee jaar moet worden ingeschakeld?

4)    externe verantwoording; op welke plekken en voor wie kan/moet de RvC aanspreekbaar zijn

Ook werd in het verlengde van het advies de mogelijkheid van het invoeren van een voorzittersregister besproken.    

Tijdens de  aansluitende AV stemden de leden in met het advies met de 15 aanbevelingen. Het bestuur gaat nu met het advies aan de slag om deze verder uit te werken en  uit te voeren.

Wisselingen in het bestuur en wijziging van de statuten

Aansluitend op de themabijeenkomst vond de Algemene Vergadering plaats. Het conceptjaarverslag 2012 en de jaarrekening 2012 werden unaniem goedgekeurd. Het was tevens het laatste wapenfeit van de penningmeester Eric Kemperman, die na twee jaar bestuurslidmaatschap zijn functie neerlegt. Heino van Essen bedankte Eric namens het bestuur voor zijn inzet, waarna hij door directeur Albert Kerssies een mooie bos bloemen kreeg uitgereikt.

Bloemen waren er ook voor Bas Jan van Bochove. Hij werd door de voordrachtscommissie (Martje Kieft, Douwe Hoogstra en Ben van Dijk) voorgedragen om de vacature in te vullen die was ontstaan door het vertrek van Liliane van de Broek. Hij werd door de leden bij acclamatie verkozen in het bestuur van de VTW.

De Algemene Vergadering stemde verder in met de uitbreiding van het bestuur van 5 naar 6 personen. Dit betekent dat de vereniging op zoek gaat naar twee nieuwe bestuursleden, ter vervanging van Eric Kemperman en de werving van een nieuw bestuurslid. Ook verleenden de leden goedkeuring aan wijziging van de statuten (artikel 7) waardoor de voordracht van een nieuw bestuurslid voortaan rechtstreeks aan de AV wordt gedaan.                                                                                                               


Veel gezocht