Verplichte toets voor zorgbestuurders

08-06-2012 13:51

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag achter een motie van PVV-Kamerlid Gerbrands geschaard die voorziet in een verplichte toets voor zorgbestuurders. Ook kreeg Gerbrands een meerderheid achter zich met haar motie over het hoofdelijk aansprakelijk stellen van zorgbestuurders.

De  moties maakten onderdeel uit van het Kamerdebat over de klebsiellabesmetting in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. Hoewel bestuursvoorzitter Paul Smits een berisping kreeg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor zijn optreden in de affaire, heeft hij inmiddels een nieuwe bestuurlijke functie bij Zorgpartners Friesland. Een beloning voor wanbestuur, vindt de PVV.

Terugvorderen
Met een toets voor zorgbestuurders wil de Kamer voorkomen dat falende bestuurders in de toekomst elders in een vergelijkbare functie aan de slag kunnen. Alleen de VVD en D66 stemden tegen de motie. Een derde motie van Gerbrands over het terugvorderen van ontslagvergoedingen kreeg geen meerderheid. Ook een gezamenlijke motie van PvdA-Kamerlid Arib en SP-Kamerlid Van Gerven om het Centrum voor infectieziektebestrijding (Cib) meer bevoegdheden te geven haalde geen meerderheid.

Accreditatiesysteem
Over het idee van een toets voor zorgbestuurders wordt –buiten de context van de klebsiellaaffaire- al langer gediscussieerd. In december liet de vereniging van zorgbestuurders NVZD weten voorstander te zijn van een toets op geschiktheid. De NVZD pleit ook voor periodieke toetsing van de kennis en deskundigheid van zittende bestuurders. De vereniging zelf werkt aan een accreditatiesysteem waarbinnen bestuurders ieder jaar hun geschiktheid moeten aantonen.

Bron: www.www.skipr.nl


Veel gezocht