Vernietigend oordeel Raad van State op wetsvoorstel WNT-2

01-07-2014 12:09

Op vrijdag 27 juni jl. heeft het kabinet het wetsvoorstel Verlaging bezoldigingsmaximum WNT aangenomen en vervolgens naar de Tweede Kamer gestuurd. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de maximumnorm van 130% van een ministerssalaris naar 100% van een ministerssalaris gaat.

De VTW heeft in januari 2014 al een zeer kritische reactie aan minister Plasterk gestuurd over de consultatieversie. U kunt onze reactie hier lezen. In het definitieve wetsvoorstel is de minister aan de meeste van onze fundamentele bezwaren niet tegemoet gekomen.

Vernietigend oordeel Raad van State
De Raad van State uit een vernietigend oordeel over het wetsvoorstel. Zo merkt de Afdeling advisering op dat er "geen rechtvaardiging wordt geboden voor de forse aanpassing van de recentelijk in werking getreden normen van de WNT, anders dan dat ministers afzien van de voorziene verhoging van hun bezoldiging. Daarmee neemt de regering zonder nader onderzoek en motivering, een jaar na het in werking treden van de WNT, al weer afstand van de normen die daarin waren vastgesteld."

Ook zegt de Raad van State dat het wetsvoorstel een "inmenging is in het ongestoord genot van eigendom zoals dat wordt beschermd door het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Dit geldt te meer waar het bereik van de WNT niet alleen de publieke sector omvat, maar ook semipublieke sectoren. Een toereikende motivering van de noodzaak van een dergelijke maatregel is een voorwaarde voor de verenigbaarheid daarvan met het EVRM."

De Raad van State mist verder een nadere onderbouwing waarom het kabinet niet denkt dat de arbeidsmarktpositie is publieke en semipublieke sector in gevaar komt en er onvoldoende deskundige en gekwalificeerde mensen te vinden zijn.

Tot slot vindt de Raad van State het onverstandig dat er nu nieuwe normeringen worden voorgesteld, terwijl de bestaande WNT nog niet tot volle werking is gekomen en er nog geen evaluatie van die wet heeft plaatsgevonden.  

U kunt het volledige advies van de Raad van State hier lezen.

Verhoging percentages honorering toezichthouders
De VTW is tevreden over de verhoging van de percentages voor de honorering van de intern toezichthouders. In de consultatieversie is de VTW kritisch geweest over de handhaving van de percentages op 5% voor een lid van de RvC en 7,5% voor de voorzitter van de RvC. De VTW is verheugd dat de percentages verhoogd zijn naar 10% voor een lid van de RvC en 15% voor de voorzitter van de RvC.


Veel gezocht