Verbijsterde bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties stappen naar de rechter

26-04-2013 03:33

Persbericht

“Met salarisverlagingen vraagt Blok om nieuwe problemen in de woningsector”

Utrecht, 26 april – Toezichthouders en bestuurders van woningcorporaties stappen naar de rechter om Minister S. Blok (Wonen en Rijksdienst) ervan te weerhouden hun inkomen met 40% tot 70% te verlagen. “Hij veroorzaakt met deze bizarre en ondoordachte verlagingen de volgende ongelukken in de sector”, zeggen de verenigingen van commissarissen (de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties, VTW) en bestuurders (De Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties, NVBW). De dagvaarding is vandaag uitgebracht.

Geen problemen met Balkenendenorm
De salarisverlagingen zijn het gevolg van de op 1 januari 2013 in werking getreden Wet normering inkomen topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) en de daarop speciaal voor de woningcorporatiesector door Minister Blok gebaseerde Regeling bezoldigingsmaxima topfunctionarissen toegelaten instellingen volkshuisvesting (Regeling). 

Onder de WNT mag een topfunctionaris maximaal de Balkenendenorm verdienen. De VTW en de NVBW hebben daar geen problemen mee. “We hanteren met een eigen beloningscode al sinds 2010 de Balkenendenorm”, aldus VTW en NVBW. Wel heeft de sector ernstige bezwaren tegen de Regeling. Afhankelijk van het aantal woningen dat een woningcorporatie in eigendom en/of beheer heeft, mag een topfunctionaris van een woningcorporatie nog maximaal tussen de € 60.000,- bruto en de Balkenendenorm per jaar verdienen.  Het bedrag  van € 60.000,- bruto is een totaalbedrag; het bedrag is inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, fiscale bijtelling auto, pensioenpremies en onkostenvergoedingen. Daar staat tegenover dat een bestuurder veelal leiding geeft aan tientallen mensen en verantwoordelijkheid is voor een miljoenenomzet en vele miljoenen aan vastgoed.

Inkomensachteruitgang tot wel 70%
Uit onafhankelijk onderzoek door SEO Economisch Onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is gebleken dat de bezoldiging van 99,4% van de bestuurders van woningcorporaties lager wordt door de Regeling en de gemiddelde inkomensachteruitgang 40,6% is. Vooral bij kleine woningcorporaties komt de Regeling keihard aan, omdat daar de inkomensachteruitgang maar liefst 60% tot 70% is.

De bestuurders van woningcorporaties voorzien dat ze door de Regeling in de problemen komen. Sommige bestuurders zullen genoodzaakt zijn hun woonhuis te verkopen. Bovendien zullen nauwelijks nog mensen met de juiste kwaliteiten bereid zijn de complexe taak van bestuurder of toezichthouder in de woningcorporatiesector op zich te nemen. De kwaliteit van het toezicht en het bestuur in de sector komen daarmee in  gevaar en dat gaat nieuwe problemen opleveren, aldus de VTW en NVBW.

In geen enkele andere sector zijn de inkomensverlagingen als gevolg van de WNT zó dramatisch. “Willekeur”, oordelen VTW en NVBW dan ook. Minister Blok besloot tot de Regeling toen hij nog geen twee weken Minister was en bovendien zonder enige vorm van overleg met de sector. De WNT en de Regeling zitten juridisch gezien bovendien slecht in elkaar: "De Regeling rammelt aan alle kanten", aldus de VTW en NVBW.

Pijnlijk is ook de verlaging van de beloning van de toezichthouders in de woningcorporatiesector. Een commissaris of toezichthouder krijgt voortaan een beloning ter grootte van maximaal 5% van een bestuurder. Gemiddeld is dit € 3.250,- bruto per jaar, terwijl hij medeaansprakelijk is voor vele miljoenen aan vastgoed. De complexiteit van het werk en de risico’s zijn zó toegenomen, dat toezicht houden inmiddels nagenoeg een fulltime baan is geworden. Bij dergelijke beloningen zullen capabele mensen niet meer bereid zijn deze risico’s op zich te nemen.  

Eigen Beloningscode werkt goed
De woningcorporatiesector hanteert al sinds juli 2010 een eigen Beloningscode die uitgaat van maximaal de Balkenendenorm. Deze code blijkt goed te werken. Uit onderzoek is gebleken dat sinds invoering van de code 95% van de nieuwe bestuurders een beloning ontvangt die lager is dan de Balkenendenorm; 79% van de bestaande bestuurders verdient een inkomen conform de code.  "Onze code werkt goed. Steeds meer bestuurders voldoen aan de daarin opgenomen maximale beloningen. De Minister heeft desondanks gemeend te moeten ingrijpen. Hij baseert zich daarbij op een aantal excessen in de sector. Het moge duidelijk zijn dat ook wij vinden dat die excessen niet meer mogen voorkomen, maar dat mag geen reden zijn voor de Minister om zo hard in te grijpen in de hele sector", aldus de NVBW.

De VTW en NVBW hopen dat de rechter nog voor het einde van dit jaar een oordeel zal geven over de rechtmatigheid van de Regeling voor woningcorporaties.

Bekijk de dagvaarding

Noot voor de redactie: voor vragen kunt u contact opnemen met woordvoerder Ton Planken 0653433148, ton@planken.nl


Veel gezocht