Het verbeterplan van Vestia verdient als geheel geen goedkeuring, maar bevat wel aanknopingspunten die tot verbetering kunnen leiden. Tot die conclusie komt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Minister Spies stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat de definitieve aanpak bij Vestia afhankelijk is van het resultaat van overleg met banken over de derivatenportefeuille. Uiterlijk eind mei volgt haar definitieve oordeel.
Herstelplan
Het verbeterplan van Vestia gaat uit van verkoop van 15.000 woningen in de komende 10 jaar. Bij vrijkomende woningen wordt de huur verhoogd tot 92 procent van de maximale huur. Ook gaat de corporatie besparen op de eigen organisatie.
Vervolgstappen
De definitieve aanpak bij Vestia is afhankelijk van afspraken met banken over de behandeling van de derivatenportefeuille, zo stelt de minister. Daarom wil ze die afspraken voor eind mei rond hebben. De minister informeert de Kamer uiterlijk eind mei over haar definitieve oordeel over het verbeterplan.
‘Nu aan de slag’
Vestia laat op haar website weten nu aan de slag te kunnen: er ligt een ambitieus plan om Vestia weer op de rails te krijgen met ingrijpende maatregelen met de nodige consequenties. Interim-bestuurders Jacques Thielen en Gerard Erents voelen zich gesteund door toezichthouders, de ministeries van BZK en Financiën en ze verwachten het nodige van branchevereniging Aedes en collega woningbouwcorporaties. De komende weken moet de praktische uitwerking van het voorgenomen beleid duidelijk worden.
Volkshuisvestelijke prestaties
Minister Spies schrijft in haar brief dat Vestia gedwongen is haar volkshuisvestelijke prestaties bij te stellen. De corporatie heeft wel aangegeven dat de nadruk blijft liggen op huisvesting van de lagere inkomensgroepen en investeringen in aandachtswijken. Ook zal Vestia niet bezuinigen op onderhouds- en verbeterprogramma’s.
Het herstel van Vestia vormt een belemmering voor de noodzakelijke investeringsopgaven in achterstandswijken in Den Haag en Rotterdam en in andere gemeenten waar Vestia actief is. Daarvoor worden oplossingen gezocht. Aan branchevereniging Aedes zal gevraagd worden de bereidheid te onderzoeken van andere corporaties om een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke investeringen in de gebieden waar Vestia actief is.
Bron: www.aedesnet.nl