Tweede Kamer vraagt om aanscherping toezicht

22-03-2012 08:19

De Tweede Kamer heeft op 20 maart een aantal moties aangenomen waarin de regering wordt verzocht om, vooruitlopend op behandeling en invoering van de herziening van de Woningwet, maatregelen te nemen die betrekking hebben op het toezicht op corporaties.

Toezicht corporaties
In een motie van het lid Monasch (PvdA) vraagt de Kamer de regering om corporaties zo nodig sneller onder toezicht te stellen. De Kamer voegt daaraan toe dat, mocht de regering hierbij tegen juridische belemmeringen oplopen, deze desnoods met noodwetgeving moeten worden weggenomen.

Overzicht beloningen corporaties
Daarnaast heeft de Kamer (motie Lucassen (PVV)) gevraagd om een overzicht van beloningen, vertrekregelingen, bonussen en declaraties bij Vestia en overige corporaties die door slecht financieel beheer in de problemen komen. De minister zou de Kamer hierover binnen zes weken moeten informeren. Ook werd de regering opgeroepen om de rol van banken en financiële instellingen bij het onderzoek naar de gang van zaken rond Vestia te betrekken.

Al eerder werd door de Kamer een motie van de PVV aangenomen om waar nodig strafrechtelijk onderzoek in te stellen en wederrechtelijk verkregen voordeel te laten ontnemen.

Herziening Woningwet
De Tweede Kamer zal naar verwachting begin april de Herziening van de Woningwet verder in behandeling nemen. Het toezicht op corporaties zal in die wet uitvoerig nader worden geregeld.

Bron:www.aedesnet.nl


Veel gezocht