Tweede Kamer stuurt minister terug naar Brussel

02-07-2010 09:49

Minister Van Middelkoop (WWI) mag de regels over staatssteun niet al op 1 oktober 2010 invoeren, maar moet overleggen met de Europese Commissie over uitstel.

Ook wil de Tweede Kamer dat de minister eerst de gevolgen van de regeling voor de woningmarkt en voor de keuzemogelijkheden van huishoudens met een inkomen boven 33.000 euro verder onderzoekt. Daarna wil de Kamer de uitkomsten daarvan met de minister bespreken, inclusief ‘te nemen maatregelen om nadelige gevolgen te voorkomen’, aldus de motie die op 1 juli is aangenomen.

Een voorstel van de minister om de invoering van de regeling ‘op eigen risico van de Kamer’ uit te stellen tot 1 januari 2011 haalde het niet. De kamer dringt er met de motie bij de minister op aan de regeling niet op 1 oktober in te voeren, maar uit te stellen. Daarvoor wordt geen datum genoemd: de kamer vraagt om uitstel tot het moment dat ‘verantwoorde invoering’ mogelijk is.

650.000 huishoudens
De Kamerleden verwezen in dit debat naar het RIGO-onderzoek, dat in opdracht van Aedes en Woonbond is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat meer dan 650.000 huishoudens met een middeninkomen tussen wal en schip gaan vallen als de regeling ongewijzigd wordt ingevoerd. Zij zouden niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar ook nauwelijks kans maken op de koopmarkt. Voorafgaand aan het debat heeft Aedes gesprekken gevoerd met de nieuwe woordvoerders in de Tweede Kamer, waarin nadrukkelijk is gewezen op de problemen voor deze groep.

Aangenomen motie Van Karabulut cs (download)

Bron: Aedesnet


Veel gezocht