Tweede Kamer stemt in met verdere verlaging beloning topfunctionarissen

17-10-2014 11:18

De Tweede Kamer stemde donderdag 16 oktober jl. in met het wetsvoorstel Verlaging bezoldigingsmaximum WNT (WNT2). Daarin is opgenomen dat topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector niet méér mogen verdienen dan maximaal 100 procent van het ministersalaris. Nu is dat nog 130 procent. De Tweede Kamer ging ook akkoord met de Reparatiewet WNT. Beoogde inwerkingtreding van beide wetsvoorstellen is 1 januari 2015.

WNT2
Minister Plasterk stuurde de laatste aanpassingen op 14 oktober jl. naar de Kamer. Mede naar aanleiding van het rondetafelgesprek over de WNT2 op 8 oktober jl. zijn in het wetsvoorstel nog twee dingen door het kabinet veranderd. De WNT wordt eens in de drie jaar in plaats van eens in de vijf jaar geëvalueerd. Daarnaast is uitzondering op de nieuwe norm in een beperkt aantal gevallen mogelijk. Die moeten dan wel door de ministerraad worden goedgekeurd .

Onzorvuldig bestuur
De VTW is van oordeel dat met het verkorten van de evaluatie van vijf jaar naar drie jaar het belangrijk bezwaar tegen de WNT2 blijft bestaan, te weten de stapeling van nieuwe wetgeving zonder de effecten en uitwerking te kenen van de huidige WNT. Dat is in de ogen van de VTW onzorgvuldig dan wel onbehoorlijk bestuur.

De VTW ziet een parallel tussen de WNT2 en de door de minster Blok vastgestelde WNT-staffel voor 2013 die op 30 oktober 2013 door de rechtbank Den Haag buiten toepassing verklaard omdat deze verder ingegreep dan nodig en topfunctionarissen onevenredig hard trof. Overleg met minister Blok heeft vervolgens geleid tot de vaststelling van een sterk verbeterde regeling voor 2014.

Bezoldiging bestuurders
Als de WNT2 van kracht wordt mogen bestuurders bij woningcorporaties niet meer verdienen dan 178.000 euro, inclusief pensioenbijdragen en onkostenvergoeding. Nieuwe bestuurders zullen meteen onder de norm van 100 procent vallen. Zittende bestuurders tussen de 100 en 130 procent, behouden vier jaar lang de beloningsafspraken die ze al hadden. Daarna wordt de beloning in drie jaar afgebouwd naar de WNT2-norm.

Bij zittende bestuurders met beloningen boven de 130% procent, wordt de beloning vanaf 1 januari 2017 in drie jaar teruggebracht naar de huidige WNT-norm en daarna in twee jaar naar de WNT2-norm. Naast de nieuwe maximumbeloning blijft ook de WNT-staffel gelden, die wordt aangepast aan de nieuwe norm.

Bezoldiging commissarissen
De VTW is verheugd dat in de WNT2 het bezoldigingsmaximum voor commissarissen wordt verhoogd. Voor een lid van een RvC/RvT wordt de bezoldiging gemaximeerd op 10% van het maximum dat geldt voor de corporatie. Dit ligt nu op 5%. Voor een voorzitter van een RvC/RvT wordt de bezoldiging gemaximeerd op 15%, in plaats van 7,5%. Daarmee wordt, zo vindt de VTW, onderkend dat een commissariaat veel meer tijd kost dan de circa tachtig uur die volgt uit de 5% norm en dat dit ook moet worden beloond.

Reparatiewet WNT
Dit wetsvoorstel bevat enkele noodzakelijke voorzieningen om de uitvoering van de huidige WNT te verbeteren en enkele technische reparaties. Zo wordt bijvoorbeeld de meldingsverplichting geschrapt ten aanzien van niet-topfunctionarissen zonder dienstbetrekking.

Eerste Kamer
De behandeling door de Eerste Kamer vindt zo snel mogelijk plaats na het herfstreces. Het valt nog te bezien of de Eerste Kamer met de WNT2 zal instemmen. Zij let vooral op de kwaliteit van het wetsvoorstel en niet alleen belanghebbenden zijn kritisch over de WNT2 maar ook de Raad van State was zeer negatief in haar advies.

Andere gerelateerde nieuwsberichten en documenten:


Veel gezocht