Tweede Kamer debatteert over herziening Woningwet

28-06-2012 05:35

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen dinsdag over het wetsvoorstel Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting. Minister Spies legt na de zomer de Tweede Kamer een voorstel voor over de voorwaarden waaronder woningcorporaties ‘commerciële activiteiten’ kunnen uitvoeren. Ze stemt dat af met Aedes, VNG en andere partijen op de woningmarkt. Dat zei ze in antwoord op een motie in de tweede termijn van de behandeling van de nieuwe Woningwet in de Tweede Kamer. Dinsdag 3 juli stemt de Tweede Kamer over de moties, amendementen en het wetsvoorstel.

Kamerleden Monasch (PvdA) en Van Bochove (CDA) stelden voor dat de commissie van wijzen, die een advies voorbereidt over toezicht op corporaties, zich hierover gaat buigen. Ze vroegen duidelijkheid over de definitie van sociaal en maatschappelijk vastgoed enerzijds en commercieel vastgoed anderzijds. Daarbij hoort een ‘bandbreedte’ waarbinnen corporaties hun activiteiten kunnen ontplooien, rekening houdend met regionale omstandigheden.

Stevig toezicht
In antwoord op de roep van verschillende fracties om het toezicht steviger te regelen, antwoordde de minister dat de nieuwe wet daaraan tegemoet komt. Er moet toezicht met tanden komen en dat komt er ook. De eerste stappen worden met deze wet gezet, aldus de minister. De Kamer zal het zonodig niet nalaten regelgeving verder aan te scherpen.

Governancecode en visitatie
Over het nut van de Governancecode en visitatie was geen discussie. Dit werd breed onderschreven. De Kamer lijkt wel af te stevenen op een wettelijke verplichting. De minister is pleitbezorger van zowel de Governancecode als visitatie, maar meent dat het niet logisch is om een privaatrechtelijke regeling onderdeel te maken van publieke wetgeving. Bovendien gaf zij aan dat de branche de mogelijkheid heeft zelf te verzoeken de code algemeen verbindend te verklaren. Een landelijk register van nevenfuncties van commissarissen komt er niet. Wel moeten corporaties nevenfuncties van commissarissen publiceren in hun jaarverslag. Op basis van de Governancecode is dat overigens nu al praktijk.

Tegenmacht
Toezicht vooraf door de Autoriteit bij grote investeringen, waarvoor SP-Kamerlid Karabulut en Monasch pleitten, vindt de minister geen goed idee. De toezichthouder komt dan te veel op de stoel van de bestuurder. Ook over het verstevigen van de rol van gemeenten en huurdersorganisaties als ‘tegenmacht’ was de minister duidelijk. In het wetsvoorstel zitten daarvoor al voldoende waarborgen.

Kleine corporaties
De minister ziet geen mogelijkheden voor vrijstelling van de verplichting tot administratieve scheiding voor kleine corporaties, waar diverse fracties om vroegen. Monasch wilde dat de mededingingswet wordt uitgevoerd, waardoor alle corporaties met minder dan 40 miljoen euro omzet vrijgesteld zouden. De ChristenUnie stelde bij motie voor de drempel te verhogen naar 2.000 verhuureenheden (vhe) in plaats van de nu door de minister voorgestelde 1.000.

Inkomensgrens
Bijna de hele Kamer vroeg naar de stand van zaken in Brussel over de inkomensgrens bij toewijzing. De minister liet weten dat er diverse gesprekken worden gevoerd, maar dat het bijzonder lastig is om ruimte te vinden. Ze kon nog geen nieuws brengen.
Er bleek geen steun voor de ideeën van VVD en PVV om het werkdomein voor corporaties te verkleinen en het taakveld leefbaarheid te schrappen. Een ruime meerderheid van de Kamer nam hier afstand van.

Bron: www.aedesnet.nl

Zie ook de website van Quintis


Veel gezocht