Tweede Kamer behandelt herziening Woningwet op 11 en 12 april 2012

06-04-2012 09:57

De plenaire behandeling van het wetsvoorstel Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting (herziening Woningwet) staat geagendeerd op woensdagochtend 11-4-2012 11.15 uur en op donderdagmiddag 12-4-2012 14.30 uur. Bekijk het dossier herziening Woningwet voor alle relevante kamerstukken.

Update april 2012: De plenaire behandeling van het wetsvoorstel is door het mislukken van het Catshuisoverleg uitgesteld. De Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken heeft 1 juni besloten om het wetsvoorstel niet controversieel te verklaren; plenaire behandeling zal nog voor het zomerreces plaatsvinden.

De VTW heeft bij de woordvoerder van de Tweede Kamerfracties nogmaals aandacht gevraagd voor drie belangrijke punten die volgens haar in het wetsvoorstel zouden moeten worden opgenomen.

Wederzijdse borgstelling
Anders dan in enige andere sector staan alle woningcorporaties met elkaar borg voor degenen die het niet goed doen. Er is dus een grote wederzijdse afhankelijkheid. Die wederzijdse borgstelling vereist een hoge moraal van de bestuurders en interne toezichthouders en een aantal fundamentele afspraken. De algemeen verbindendverklaring van de Governancecode Woningcorporaties voorziet daarin. Het argument dat dit bij voorkeur aan de sector moet worden overgelaten is, gezien de wederzijdse borgstelling en het feit dat een aantal corporaties zich willens en wetens van de Governancecode Woningcorporaties distantiëren, niet houdbaar.
Daarnaast vereist de wederzijdse borgstelling een zo stevig mogelijk, dus ongedeeld extern toezicht, met verbindingen tussen in- en extern toezicht.

Governancecode Woningcorporaties algemeen verbindend
De VTW vind het noodzakelijk in de Woningwet op te nemen dat de Governancecode Woningcorporaties algemeen verbindend is verklaard. De basisregels voor goed bestuur en toezicht die in de Governancecode Woningcorporaties zijn beschreven, gelden via een algemeen verbindendverklaring namelijk voortaan voor de hele corporatiesector. Corporaties die geen lid zijn van Aedes en/of de VTW kunnen zich in dat geval niet meer aan de Governancecode Woningcorporaties onttrekken.

Één ongedeelde en sterke Autoriteit
De VTW vind dat er één ongedeelde en sterke Autoriteit moet komen, waarin het totale externe toezicht wordt opgenomen (financieel, staatssteun, rechtmatigheid, volkshuisvestelijk, governance, integriteit). Deze Autoriteit moet voldoende sanctiemogelijkheden hebben. Uiteraard worden de financiële kaders en de beleidskaders voor de volkshuisvesting (jaarlijks) vastgesteld door de minister en kan de Tweede Kamer daar ook op toezien. Op deze manier kan het externe toezicht op een adequate, efficiënte en snelle manier worden toegepast. Hierdoor en door een structurele relatie van het externe toezicht met het interne toezicht, kunnen incidenten en risico’s worden voorkomen.
De VTW staat hierin niet alleen. Ook de Woonbond heeft deze mening.

Gestructureerde relatie externe en interne toezicht
De VTW is van mening dat de (directe) relatie tussen het interne en externe toezicht te summier is beschreven in de huidige versie van de herziening Woningwet. De VTW pleit voor een gestructureerde relatie tussen het externe en interne toezicht, waarbij een directe informatie uitwisseling kan plaatsvinden. Dit zou kunnen in de vorm van een rechtstreekse papieren informatie uitwisseling, maar ook in de vorm van een gesprek. De frequentie kan worden vastgesteld op basis van het presteren van een corporatie op de externe toezichtsgebieden (financieel, staatssteun, rechtmatigheid, volkshuisvestelijk, governance, integriteit).


Veel gezocht