Topambtenaar waarschuwt voor kortwieken corporaties

11-01-2013 08:41

In tegenstelling tot het kabinet, vindt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken (EZ),  secretaris-generaal Chris Buijink, dat woningcorporaties commerciële activiteiten moeten kunnen hebben. Het kabinet wil juist dat de corporaties zich beperken tot sociale volkshuisvesting.

Ook waarschuwt Buijink voor een te grote rol van gemeenten bij de aansturing van woningcorporaties. In het regeerakkoord van VVD en PvdA krijgen die meer invloed. De omstreden verhuurdersheffing is in de ogen van de topambtenaar redelijk, voor zover die hogere huurtoeslagen compenseert die de rijksoverheid betaalt.

Lees het volledige artikel op www.fd.nl

Centraal Economische Commissie
Buijnink is als SG van EZ voorzitter van de Centrale Economische Commissie (CEC). De CEC, bestaande uit de directeur van het Centraal Plan Bureau, de president van De Nederlandsche Banken en 12 topambtenaren van o.a. de ministeries van Economische Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is een invloedrijk adviesorgaan van de regering.

De CEC heeft het kabinet Rutte II voorgesteld leden van de raad van bestuur en de raad van toezicht vooraf te toetsen op hun specifieke expertise en professionaliteit. Ook pleitte zij voor een onderzoek naar drie sturingsvarianten voor meer effectieve controle op corporaties. Rutte en Samsom kozen in het regeerakkoord voor de eerste variant: corporaties komen onder directe aansturing van gemeenten. Zie nieuwsbericht van 23 november 2012.

Lees de notitie van het CEC die tjdens de kabinetsformatie aan de informateurs is gestuurd.

Naar aanleiding van de notitie van het CEC en de brief van de toezichthoudersverenigingen (in de semi-publieke  sectoren) over een betere opzet van het governance systeem van maatschappelijke ondernemingen, heeft de VTW inmiddels contact gelegd met ambtenaren van de Directie Algemeen Economische Politiek van EZ.


Veel gezocht