Toezichthouderverenigingen willen dat Rutte haast maakt met toezicht

01-02-2013 10:38

De VTW en de toezichthouderverenigingen in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang hebben het kabinet in een gezamenlijke brief opgeroepen om met spoed een visie te ontwikkelen op modernisering van toezicht bij maatschappelijke organisaties. In het regeerakkoord staat dat het kabinet met voorstellen komt om de ordening en de governance bij maatschappelijke ondernemingen te verbeteren. De vier verenigingen wijzen op het grote belang en de urgentie, die er zijn als het gaat om verder verlies van vertrouwen in de maatschappelijke organisaties te voorkomen, en geven aan graag snel met het kabinet aan de slag te willen om een gezamenlijke richting te zoeken.

Actieplan
Al eerder stuurden de toezichthouderverenigingen een gezamenlijke brief aan de formateur met een oproep om te komen tot een betere opzet van het governance systeem van de maatschappelijke ondernemingen, waarbij de ‘verantwoordelijkheid voor’ en ‘het verantwoording afleggen aan’ voor alle betrokken actoren helder wordt gedefinieerd.

In de brief aan minister-president Rutte vragen de toezichthouderverenigingen om het ingang zetten van een actieplan en pleiten ze voor een synergie van intern toezicht, overheidstoezicht en markttoezicht (verzekeraars, banken).

Helderheid over maatschappelijke taken 
Er moet volgens de toeichthouderverenigingen op zo kort mogelijke termijn helderheid komen over de maatschappelijke taken van de maatschappelijke organisaties in de diverse sectoren om van daaruit vast te stellen wat de gevolgen zijn enerzijds voor de overheidssturing met als uitgangspunt een heldere en toekomstbestendige verhouding met de maatschappelijke organisaties en anderzijds voor de interne governance.

Herziening codes 
Ook pleiten ze voor een herziening van Governancecodes herzien vanuit een waardengerichte benadering, door deze op kernpunten te uniformeren en waar noodzakelijk te differentiëren en door deze codes minder vrijblijvend maken en aan wetgeving te koppelen. Een belangrijk punt hierbij is zowel de positie en de zeggenschap van de professional, de gebruiker en de burger als het met hun gezamenlijk optrekken bij deze herziening.

Intensivering versterking professionaliteit toezichthouders
De toezichthouderverenigingen zullen de versterking van de professionaliteit van de toezichthouders intensiveren, onder meer door het invoeren van meer dwingende eisen inzake bijvoorbeeld profilering, (voor)opleiding, deskundigheidsbevordering tijdens functioneren, reflectie en zelfevaluatie, verbetering (meer resultaatgericht) en versterking van de verantwoording naar gebruikers en samenleving. 

Lees de notitie 'Vertrouwen verloren' van de toezichthouderverenigingen NVTZ, VTOI, VTW en NVTK


Veel gezocht